Jordgubbar med limoncellocurd och mascarpone

8–10 portioner

3 citroner – saft från alla, skal från en
2,5 dl socker
6 gulor
25 g smör
5 cl limoncello + 5 cl att marinera bären i
1–2 liter färska jordgubbar.
250 g mascarpone + 2 dl grädde
5–6 småkakor av mördeg

Blanda äggulor, pressad citron och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp ett vattenbad eller sätt på låg värme direkt på spisplattan. Vispa konstant tills såsen är en vit, tjock kräm. Drag åt sidan, vänd ner smöret, citronskal och limoncello. Låt svalna.

Vispa grädde lätt, vänd ner mascarponen.

Fördela jordgubbarna i botten på en stor skål eller i portionsglas, stänk resterande limoncello över. Klicka sedan över mascapronegrädden, sedan limoncellogrädden. Strö sist över smulor från småkakor.

Vintips

Moscato d’Asti, Prunotto, 2015 (99142), Piemonte, Moscato d’Asti. Rik doft av fläder och persika. Lätt, pärlande smak med persika och citrus. 99 kronor.