Ju fler smaker, desto viktigare blir vattnet

Granne med Grytthyttan vin ligger Hellefors bryggeri, en 500 meter lång jättebyggnad med 20 000 m2 lokaler för produktion och lager. Ändå hyr bryggeriet också in sig i Grythyttan Vins ursprungliga lokaler för lagring under våren och sommaren när produktionen av vatten är som störst. Idag tillverkar Spendrup allt sitt mineralvatten här, framför allt storsäljaren Loka.

Hellefors bryggeri är ett självständigt försäljningsbolag för EMV-marknader, det vill säga handelns egna varumärken. Spendrups förvärvade Hellefors bryggeri 2008, som var Sveriges största EMV-producent då, och därmed bildade det svenskägda dryckesföretaget landets största bryggeri. Hellefors bryggeri har produktion i både Grythyttan och Grängesberg. Säljare var familjen Holmstrand som flyttat bryggeriet från Hällefors till Grythyttan när lokalerna från 1930-talet blev för trånga och omoderna.
Samtidigt fick Spendrups närmare till källorna för Loka och dåvarande vd:n Jens Spendrup såg en möjlighet att ”härtappa Loka direkt vid källan” och kanske på sikt dra en ledning från Loka Brunn till bryggeriet, ett avstånd på drygt en mil. Det skulle vara ett fysiskt sätt att koppla samman familjen Spendrups och företaget Spendrups engagemang i trakten.
Tomas Tropp är relativt ny driftschef på Hellefors bryggeri i Grythyttan. Han kommer från fjärrvärmebranschen, men ansvarar idag för att Spendrups vatten produceras på ett säkert och kostnadseffektivt sätt. Den här morgonen står produktionen stilla en stund, innan felet åtgärdas av teknikerna som alltid finns på plats.

I Grythyttan producerar bryggeriet framför allt mineralvatten, naturell och olika smaker, men också julmust och Spendrups juice i små kartongförpackningar. Spendrups eget bryggeri producerar också vatten åt andra.

”Totalt producerar vi 110 miljoner petflaskor om året i alla storlekar, från 33 centiliter till 1,5 liter. 33 centilitersflaskan är på stark frammarsch i servicehandeln. Loka vatten är vår största produkt. Den stora linjen, där vi bara kör Loka, klarar 36 000 flaskor i timmen”, säger Tomas.

Allt vatten hämtas från källorna i Loka Brunn. Tankarna diskas till och med med vatten från källorna i Loka Brunn.
Spendrups säkrade tillgången till källorna när familjen Spendrup förvärvade kurstället Loka Brunn 2007. Loka naturell och citron är Spendrups stabila storsäljare, men varje sommar testar dryckesföretaget också nya vatten med smak av exempelvis frukt och godis.
Här produceras dessutom Spendrups nya vatten Grythyttan, stilla och varsamt kolsyrat. Grythyttan är framtaget särskilt för restaurang bar och krog serveras i en exklusiv pet-flaska. Vattnet hämtas från mineralrika källor i Hellebrunn utanför Grythyttan och produkten har tagits fram i samarbete med krögare och sommelierer. När vattnet lanserades i slutet av 2015 sa Daniel Norlander, sommelieren på Grythyttans gästgiveri, till Mittmedia:

”Självklart är det viktigt med ett gott vatten till en måltid med många smaker. Det är vattnet som medlar mellan maten och vinet, och neutraliserar smaklökarna inför nästa smakupplevelse.”

Vattnet Grythyttan är framtaget i sann gourmetanda, och är i sig en påminnelse om att öl, vin, men också vatten, spelar en avgörande roll i smakupplevelsen. När kombinationen mat och dryck fungerar som en helhet är den som allra bäst. Då tilltalar den alla sinnen.