Kakao – nyckeln till en ursprunglig Key Lime Pie

En viktig marknadsföringsgrej i USA när det gäller maträtter är att hävda att just på den här platsen, just i det här köket skapades den eller den maträtten. Det är en sanning som definitivt gäller Key Lime Pie. Alla gör anspråk på den.

Jag har rullat in i mindre städer i Kaliforniens inland sent på kvällen och upptäckt att på det lilla hotell vi tar in på … ja, kan ni tänka er … där skapades den första pajen av detta slag. Och när jag befinner mig på en bakgata i Red Hook, Brooklyn … självklart stöter jag på ett litet bageri som också hävdar att där bakades den första pajen med lime som viktig ingrediens. Både datum, klockslag och årtal anges för när det skulle ha skett. Och ute på Key West i Florida verkar skapandet varit en kollektiv gärning, som dock inte skedde riktigt samtidigt.

Namnet kommer från de mycket små och söta limefrukter som växer på ögruppen Florida Keys. Den kondenserade mjölken beror på att det förstås var svårt att få mjölken att hålla sig i det heta klimatet. Men kondenserad mjölk fanns det.

När jag påmindes om det heta klimatet och svårigheten att hålla råvaror fräscha beslöt jag mig för att använda ett mycket gammalt recept på Key Lime Pie – ett där man blandar i kakao. Det var i USA ett mycket vanligt sätt att ta bort dålig smak på skämda råvaror och i det här fallet skulle det antagligen dölja smaken i de fall äggulorna inte var riktigt perfekta – kakao och habaneros i chilin är en rest av detta bruk och på barerna under 1800-talet serverades ofta bourbon ordentligt smaksatt med chokladsmak.

Mitt gamla recept ger din paj en avsevärt tjockare botten än en paj av det här slaget brukar ha, och själv tycker jag kombinationen choklad och lime är mer spännande än en vanlig Key Lime Pie.

Det här behöver du för en paj som räcker till åtta personer:

Pajdeg:

30 Digestivekex
250 g smör

Fyllning:

8 dl kondenserad mjölk (istället för att blanda kakao i fyllningen använder jag gärna den kondenserade mjölk som finns med chokladsmak. Om du istället tar vanlig kondenserad mjölk och kakao kan du utgå från 1 tsk per dl och sedan smaka av och dra på med mer kakao om du vill ha en kraftigare smak.)
2 dl pressad limesaft
10 äggulor

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen fint, fint i en matberedare. Blanda med 250 g smält smör. Tryck ut degen i en pajform – antingen en bra aluminiumform där du kan klippa upp kanten och enkelt avlägsna formen eller så har du förstås en pajform med löstagbar kant. Ställ in formen i ugnen i tio minuter. Ta ut.

Vispa ihop ägg, kondenserad mjölk och limesaft. Häll fyllningen i pajskalet. Ställ in i ugnen i 15 minuter. Ta sedan ut pajen och ställ den i kylskåp – gärna i upp till fyra timmar. Ta fram en halvtimme innan servering. Garnering med tunna limeskivor är en självklarhet.

Ofta garnerar man med vispgrädde också – jag föredrar att servera vispgrädden vid sidan av – gärna smaksatt med några droppar rom.