Kärlek i köket

karlekikoket.jpgText: Maria Salomé Svensson
Foto: Lena Garnold

Passionen för mat är ständigt närvarande när Alexandra Zazzi är i köket. Att kärlek till matlagning faller så naturligt för henne började bland farmors grytor i Italien.
Vin&BarJournalen träffar Alexandra hemma i Partille där hon gärna bjuder över sina vänner på en trerätters festmåltid.

Alexandra Zazzi står vid spisen när Vin&BarJournalen besöker henne hemma i villan i Partille utanför Göteborg. Hon lagar en trerätters festmåltid och har förberett med lite drinktilltugg.
– Som kock blir man sällan bjuden på middag, säger hon och skrattar.
Hon förklarar att många är rädda för att göra bort sig och gör en för stor ”grej” av det.
– Folk stressar upp sig när de ska bjuda på mat. Mat ska inte tas på blodigt allvar, det handlar om att njuta och umgås med goda vänner.
Men det finns två sätt att bjuda på middag hävdar Alexandra. Det ena är att bjuda på mat helt opretentiöst där chiliconcarne med nybakt bröd platsar mycket väl för att skapa samvaro kring
bordet. Medan det andra sättet är som när man exempelvis ser en känd kock göra ett gästspel. Då förvandlas måltiden till en teater, ett skådespel och visst finns det en tjusning i det, erkänner
hon. Det vanligaste felet folk gör när de ska bjuda hem gäster är, enligt Alexandra, att de lagar mat som de inte har lagat tidigare och så blir de nervösa. Hennes råd är att laga rätter som
man känner sig trygg med. Risken för enformighet eller tristess ser hon som obefintlig, har man lite nyfikenhet och uppfinnarlusta inför matlagning blir det aldrig tråkigt. Man får inte glömma
bort att njuta av att vara värd vid viktiga middagar hemma.
– Vill man testa något nytt kan man göra det tillsammans med familj och de vänner man vågar misslyckas inför, det brukar bli riktigt roligt om alla hjälper till i köket.

 

Kockarnas knep
Att servera en köttbit stekt à la minute är inte heller ett problem om man vill vara en närvarande värdinna.
– Det finns ju faktiskt något som heter stektermometer och ugn, säger hon och ler.
Papper och penna är också en gammal hederlig metod som alltid funkar. Tänk igenom vad du vill åstadkomma under kvällen och sen förbereder du så långt det är möjligt. 99 procent av all matlagning går att förbereda!
Man kan lära sig restaurangknepen och nyttja dem hemma.
– Tänk dig att du har en bit oxfilé, då steker du den till dess att du har fått en härligt gyllenbrun yta. När gästerna äter sin förrätt låter du den ligga i ugnen på 80-90 graders värme och då är
den klar lagom tills ni ätit färdigt förrätten.
Visst krävs det en viss fingertoppskänsla och erfarenhet erkänner hon. Hon exemplifierar hur många gånger man behöver träna för att lyckas med en pastadeg.
– Det tar femton degar innan du sätter en. Vi ställer höga krav på oss själva och tror att vi är proffs efter att vi har fått det förklarat för en gång. Som kock har hon hunnit bygga upp ett smakkartotek, som hon kallar det, vilket gör det enkelt för henne att kombinera smaker när hon tänker ut nya recept. Rätterna som lagas hemma hos Alexandra skiftar beroende på humör. Mycket styrs av det familjen är sugen på för stunden. Men några frysta Finduslådor äts inte i huset. På sin höjd passerar en och annan sushilåda eller någon burk ärtsoppa när sönerna Sebastian, 13, och Jonathan, 11, vill ha det. Hon gillar enkla recept där råvarorna talar från grunden.

Helhetstänk
Alexandras inställning till ekologiska produkter och hur man ska förhålla sig till lokalproducerat är kluvet. Det finns produkter som jag helt enkelt inte kan leva utan, exempelvis mozarrella ost, prosciuttoskinka och andra klassiska italienska produkter. Annars när det gäller kyckling, kött och fisk förstår hon inte vitsen med att flyga hit kött från andra sidan jordklotet eller äpplen från Nya Zeeland.
– Det största problemet idag är överkonsumtionen i hela samhället. Vi släpar in kassar och släpar ut kassar, det går runt, runt i cykler. Och jag är ingen Messias på något sätt utan jag följer också
samma mönster. Men jag tror att vi måste stanna upp och tänka efter vad vi har skapat för slags samhälle och se över hela bilden och minska mängden med protein. Vi äter alldeles för mycket kött och fisk. Det finns otroliga mängder av svinn idag.

Fakta
Namn: Alexandra Zazzi
Ålder: 41
Yrke: Kock, matskribent, föreläsare och kokboksförfattare.
Kokböcker: Zazzis Pasta, Zazzis Mat , Sunt med Zazzi
Familj: Peter, barnen Sebastian 13 och Jonathan 11, hunden Rappa och skogskatterna Tippen och Morris.
Intressen förutom matlagning: Dykning och utomhussporter som exempelvis forsränning.
Egenskaper som kock: Jobbar snabbt och effektivt. Tar snabba beslut.
Anpassar sig snabbt till olika situationer.
Tre krogtips: Bocca i Tallin, italiensk krog som kan konsten att skruva till det i lagom mängd. Yasuda Sushiresataurang i
New York vars namn hon inte minns. Atmosfär i Malmö, internationellt kök med sydsvenska traditionella smaker.
Tre ingredienser hon inte kan lev a utan: Olivolja, salt och lök.
Bästa matmine i barndomen: Farmors minestrone.


Texten är hämtad från Vin&BarJournal nummer 1/2008.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!

  © Vin&Bar