Knäckebröd

Hembakat knäckebröd är underskattat. Gott, enkelt och nyttigt i sig självt. Dessutom ett måste till sillen med klassiska tillbehör av smör och lagrad ost. Degen mår bra av en natt i kylen, om ni bakar ut direkt kan den bli lite kletig. Använd då bara mer vetemjöl vid utbakningen.

6 dl vatten
25 g jäst
475 g grovt rågmjöl
250 g vetemjöl
40 g sesamfrön
40 g solrosfrön
40 g linfrön
20 g havssalt

Blanda samman alla ingredienser och arbeta degen långsamt i 8 minuter.
Knåda sedan degen för hand och låt den vila i kyl i cirka 60 minuter eller över natten.
Dela degen i 12 bitar à cirka 120 gram.
Kavla ut till runda, tunna kakor, ungefär 30 centimeter i diameter.
Grädda på 225 grader i 8 minuter, tills kakorna fått fin färg.