Kokt sparris med vinägrett och parmaskinka

(4 personer)

8 skivor parmaskinka
1,2 kg sparris
1 msk hackad schalottenlök
1 msk hackad basilika
1 msk hackad persilja
½ msk hackad dragon
½ msk hackad körvel

Foto: Paul Marshall

5 msk jungfruolivolja
2 msk sparrisfond
2 msk balsamvinäger
1 tomat (tärningar av enbart tomatkött) 

Skala sparrisen med sparrisskalare. Skär bort ca två cm från änden. Koka sparrisen i ca 3 minuter i saltat vatten och låt sedan sparrisen dra i ca fem minuter i spadet.

Vinägrett
Blanda alla örter, schalottenlök och tomattärningar med olivolja, vinäger och sparrisfond. Krydda med salt och peppar. Lägg den ljumna sparrisen på tallrik och häll över vinägretten.

Garnera
Garnera med parmaskinka och lite färska örter.

Att dricka till:
Wwe Dr H Thanisch Riesling Kabinett 2005, Mosel-Saar-Ruwer
Tyskland, nr 7205, 99 kr
2003 Scharzhofberger Riesling Kabinett, Egon Müller, Mosel-Saar-Ruwer
Tyskland, nr 7215, 282 kr
Kloster Eberbach Riesling Kabinett, Rheingau
Tyskland, nr 5810, 93 kr
 
Från Vin&BarJournalen nr 3/07.
Recept från Jürgen Grossman, GQ, dryckesförslag från Simon Källquist, GQ.