Korrigerat recept Krokant- och Chokladtårta

Vin&BarJournalens noggranna läsare upptäcker naturligtvis minsta tveksamhet i tidningen. Så var fallet med Bibbi Kringlunds smaskiga recept på Krokant- och Chokladtårta i senaste numret, ett recept som också finns här på hemsidan. Det gäller var någonstans nougaten ska in… Här följer det korrekta receptet.

krokantochoklad

Kock: Bibbi Kringlund

Chokladälskarens frestelse! Saftig, lite tung tårtbotten med fint bryt av kaffe, varvat med krokantmoussen som lindar in de andra smakerna vackert. Tårtan är saftig och gottar till sig ännu mer om ni fyller den dagen före men garnerar samma dag som servering.

12-15 bitar

3 ägg

3 dl socker

75 g smör

2 dl mjölk

2 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

3 tsk bakpulver

4 tsk starkt kaffe

Chokladbotten

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör, blanda med mjölk, rör ned i äggkrämen. Blanda alla torra ingredienser, sikta ner i smeten. Slutligen, rör ned kaffet. Häll smeten i 24 cm smord och mjölad form. Grädda 40 minuter i 175 grader.

Krokantmousse

50 g hasselnötter

1 tsk vatten

1 dl socker

50 g nougat

4 dl grädde + 2 dl till garnering

2 gulor + 1 ägg

1 knivsudd salt

3 blad gelatin

Garnering

50 g mörk choklad

50 g nougat

2 dl grädde

Börja med krokanten. Hacka nötterna, blanda med 0,5 dl socker, salt och vatten i en stekpanna. Värm på medelhög temperatur till sockret smält, vattnet dunstat och socker samt nötter fått bärnstensfärg. Slå upp på ett bakplåtspapper, lår svalna i rumstemperatur.

Blötlägg gelatinbladen. Vispa gulor och ägg med resterande 0,5 dl socker. Vispa 4 dl av grädden fluffigt och vänd ner i äggvispet. Ta cirka 1-2 dl av smeten till en liten kastrull, smält gelatinbladen i smeten på låg värme under omrörning. Blanda i nougaten som kan vara grovt riven eller skuren i mindre bitar. Vänd sedan ner i gräddblandningen.

Krossa krokanten till ett strössel, blanda ner i moussen, låt stelna i kyl cirka en timme.

Dela chokladbotten i tre delar. Fördela mousse på båda bottnar samt runt om kanten så det täcker.

Vispa 2 dl grädde, bred på tårtans ovansida. Hyvla choklad och nougat med osthyvel till ett spån och garnera tårtans ovansida så den blir helt täckt.