Kryddiga lammfärsspett och tahinirostad sötpotatis

Färsrätt på lamm med orientaliska förtecken i en spännande kryddsättning.

Kock: Bibbi Kringlund

Ingredienser

4 portioner

Lammfärsspett
500 g lammfärs
1 msk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk oregano
1 tsk råsocker
1 tsk salt
1,5 tsk maizena
7,5 cl vatten
2 vitlöksklyftor
grillpinnar

Tahinirostad sötpotatis
3 sötpotatisar
5 cl neutral olja
5 cl tahini
1 tsk salt
2 tsk maizena
svartpeppar
70 g ruccola

Raita
2 dl turkisk yoghurt
1 dm gurka
2–3 msk hackad, färsk mynta
1 klyfta vitlök
½ granatäpple

Tillagning

Lammfärsspett
Blanda färsen med samtliga ingredienser till en jämn färs. Forma till 8 avlånga järpar, trä ett spett igenom. Grilla direkt över glödbädd på alla sidor. Rosta under tiden sötpotatis, raitan är bra att ha förberett innan.

Tahinirostad sötpotatis
Skala, halvera och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg ut dem på bakpappersklädd plåt.

Blanda tahini, olja, maizena och salt. Fördela dressing över sötpotatisen så de blir täckta av såsen runtom, strö sesamfrön över. Rosta i ugn på 200 grader i 35 minuter tills potatisen har lätt gyllene färg, och är lite krispig. Blanda med ruccolasallad vid servering.

Raita
Riv gurkan. Salta, låt dra 10–15 minuter. Krama ur vätskan. Blanda med yoghurt, riven vitlök och mynta. Garnera med kärnor från granatäpple.

Vintips

Les Lauzeraies, Tavel, 2014 (2724). Ett rosévin från Rhônedalen, Côtes du Rhône, Tavel, Frankrike. 109 kronor.
Rosé av det fylligare slaget. Ungdomlig, fruktig smak med inslag av granatäpple, mogna jordgubbar, örter och blodapelsin.

Château Kefraya, Les Bretèches, 2011 (72382). Ett rött vin från Bekaa, Libanon. 104 kronor. Beställningsvara.
Rött vin som rimmar med såväl ursprung som tallrikens innehåll. Delikat smak, medelfyllig och örtigt kryddig körsbärs- och svartvinbärsfrukt med anings syltig hallonton i oekad, mjuk men mycket frisk och elegant stil.