Lakritspavlova med citronkräm och hallon

Lakrits och citron, en klassisk kombination som vi lärt oss känna igen från finlandsfärjan. Här har vi en variant med förstärkning av hallon, maräng och grädde. Försvinnande gott, ja ni måste prova!

Lakritspavlova med citronkräm och hallon

Lakritspavlova med citronkräm och hallon

Maräng

3 äggvitor
2 dl socker
2 tsk maizena
0,5 tsk äppelcidervinäger
1–2 tsk lakritspulver

Blanda socker med maizena. Vispa äggvitorna; när de börjar styvna vänder du ner sockret med maizen och vinägern. Fortsätt vispa till ett hårt skum. Tag av 1/3 av smeten, vänd ner lakritspulver där, du kan spara lite att pudra över marängerna innan gräddning som garnering. Vänd ihop med övrig smet med bara några omrörningar, så den får ett marmorerat utseende.

Klicka ut sex högar på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut till rundlar med baksidan på en sked, låt det bli en fördjupning i mitten ,och något högre mot kanterna.

Grädda i 80 minuter på 100° C. Efteråt kan de stå kvar i ugnen med luckan något på glänt.

Marängerna skall vara spröda och torra även på undersidan.

Citronkräm

2 dl vatten
1 dl socker
2 msk maizena
1 knivsudd salt
1 citron med saft och skal
3 äggulor
30 g smör

Blanda allt utom äggulor, citronskal och smör i en kastrull. Koka upp under vispning, drag åt sidan, vispa ner gulor och citron, sist smör. Låt svalna.

Servering

3 dl grädde
200 g hallon, färska eller frysta

Vispa grädde, fördela över marängerna. Sedan citronkräm och hallon.

Vintips

Nivole 2015 (7787), (Italien, Piemonte, Moscato d’Asti) 76 kronor
Pärlande vin på muscatdruvan, lika fräscht som desserten. Blommig, pärlande, söt, med inslag av päron, fläder och honung. Låter smakerna rulla fram. Serveras kylt.