Lindad pilgrimsmussla på citronsallad

4 personer

8 medelstora pilgrimsmusslor utan rom
8 skivor lardo, speciell örtsmakande
”bacon” från Italien, använd annars bacon
Hälften av en liten rotselleri
200 gram mascarponeost
2 tsk rivet citronskal
1 msk citronsaft
2 tomater
2-3 msk mildolivolja
1 msk vit balsamvinäger
0,5 rödlök
Ruccola
Salt och peppar

Gör så här:
Skala sellerin och strimla i mycket tunna skivor, gärna med osthyveln. Skär sedan i ännu tunnare strimlor. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, lägg i sellerin, låt koka i 30 sekunder, häll av vattnet och kyl ned med rinnande kallt vatten. Blanda med ost, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort kärnhuset från tomaten och skär skalet i trianglar eller romber. Blanda balsamvinäger med olja, tomat och finhackad lök. Salta och peppra.
Linda varje mussla med lardo eller bacon, fäst ev med tandpetare när du halstrar i torr non stick panna.
Salta och peppra under stekningen. Se till att den fått färg runt hela.
Trä upp på spett, lägg en fin hög av sallad på varje tallrik, lägg på spettet och sprid ut tomaten runt, toppa med rucola eller andra färska örter.

Att dricka till:
5244, Gustave Lorentz Gewurztraminer Reservé, Alsace, Frankrike, 89 kr/750 ml.

Från reportage i Vin&BarJournalen nr 1/08. Recept från Alexandra Zazzi.