Lisa Elmqvists kräftor

krafta.jpg6-8 personer (räkna ungefär 10-15 kräftor per person)

ca 70 stycken kräftor

ca 10 liter vatten

ca 420 g salt

2,5 kg krondill

Börja med att koka upp vatten och salt. På Lisa Elmqvist använder man omräkningsfaktorn 4,2 procent salt i förhållande till mängd vatten i liter. Lägg i hälften av krondillen och låt koka i ungefär fem minuter. Lägg i kräftorna. När vattnet kokat upp igen läggs resten av krondillen i. Koktiden kan variera, på Lisa Elmqvist kokar man kräftorna i ungefär åtta minuter.

krafta.jpg6-8 personer (räkna ungefär 10-15 kräftor per person)

ca 70 stycken kräftor

ca 10 liter vatten

ca 420 g salt

2,5 kg krondill

Börja med att koka upp vatten och salt. På Lisa Elmqvist använder man omräkningsfaktorn 4,2 procent salt i förhållande till mängd vatten i liter. Lägg i hälften av krondillen och låt koka i ungefär fem minuter. Lägg i kräftorna. När vattnet kokat upp igen läggs resten av krondillen i. Koktiden kan variera, på Lisa Elmqvist kokar man kräftorna i ungefär åtta minuter.

Försök kyla kräftorna i spadet så fort som möjligt när kokningen är klar. Antingen kanske grytan får plats att ställa i kallt vattenbad i diskhon eller om det är ett stort kok, med stor gryta, i badkaret.

Receptet kommer från Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm som säljer både svenska flod- och signalkräftor. Under högsäsong säljer man upp emot nio ton kräftor.

– I år är tillgången bättre på flodkräftor än förra året. Det beror bland annat på lyckade odlingar i kalkrikt vatten på Gotland, berättar Peter Elmqvist, fjärde generationen i familjen sedan starten av fisk- och skaldjursbutiken1926. Idag är det Peter som tillsammans med sina två syskon äger och driver butiken och restaurangen i Östermalmshallen. I företaget ingår även Lisa på Udden på Djurgården och Lisa på Torget på Östermalmstorg.