Makrilldip som i Pompano Beach – ett riktigt hantverk

Fisk och skaldjur är en självklarhet i Florida. Hur skulle det kunna vara på något annat sätt med de fiskevattnen? Själv föredrar jag alltid enkla okomplicerade fiskrätter. Det känns som om de där krångliga kreationerna där fisk liksom händelsevis råkar ingå på något sätt är en förolämpning mot fisken. Det är väl därför jag gillar rökt fisk – inget krångel. In med firren i röken. Ut med firren. Ät.

Det var därför jag gillade den här fiskmoussen jag fick på en liten portugisisk restaurang i Pompano Beach. Det fanns en liten disk där det låg rökta fiskar – alla verkade vara någon variant av makrill – jag tror jag valde ut en sort som kallas ”Cero” eller så sa den skäggige mannen bara ”Certo” när han tog upp makrillen, drog av skinnet och mosade köttet med händerna i en skål och så i med sur grädde, cayennepeppar och så rörde han om med stor gaffel. En citronskiva till. Klart.

En härligt rökig men samtidigt frisk mousse blev det … kanske berodde det på att kocken blossade på en fet cigarr medan han mosade makrillen.

Till fyra personer behöver du:

1 hel rökt makrill på 300–400 gram
2 dl smetana
cayennepeppar

Så här gör du:

  1. Dra av skinnet och avlägsna benet.
  2. Mosa köttet med valfri metod; du kan köra det i mixer, mosa med en gaffel eller med händerna – vad som passar dig bäst – gör det inte till en alltför slät smet utan det ska vara lite struktur kvar så man märker att det är fisk … tänk på att i nästa moment ska du röra lite till i smeten och göra den smidigare.
  3. Rör i 2 dl smetana.
  4. Kryddning: Jag nöjer mig själv med lite cayennepeppar samt citronmeliss som jag klipper över moussen. Tveka dock inte att experimentera om du vill – prova dig fram – dill, gräslök eller kapris är väl värda att testa att röra ner. En citronskiva till kan också kännas rätt.
  5. Servera med mörkt, kraftig rågbröd till.