Med smak för Wien

När vår framstående formgivare började citera ur Goethes Faust: ”Euch ist bekannt was wir bedürfen, wir wollen starke Getränke schlürfen” (ungefär: ”Ni vet våra nycker, vi vill smutta starka drycker”) satte vi honom på nattåget till Wien. Efter ett tag kom han faktiskt tillbaka, och lämnade in sin reserapport.

Senast jag smakade österrikisk obstler var långt inne i djungeln på en ö någonstans i Thailand. Du svänger av vänster från det som litet optimistiskt kallas ”Main Road”, fortsätter en stund, och så vänster igen på vad som mest liknar en elefantstig. (Det kan bero på att det är just det.)

Kväll. Det är mörkt som det bara kan vara i tropikerna. Veva ner rutorna: nu hör du aporna konversera, elefanter som drömmer om bättre tider, och långt där framme ser du ljuset. Restaurangen vid slutet av vägen. ”Richard’s”. Hemlagad schnitzel, bratwurst, sauerkraut och rösti. Källarsval tysk pilsner. Och som avslutning ett immigt glas med väl kyld österrikisk päronsnaps – ”Puchheimer Williamsbirnenschnaps”. (Värt minst 700 poäng i Wordfeud.)

Det är då som det stora lugnet rullar in.

Du behöver inte närma dig ekvatorn för att också få uppleva ett rekorderligt fruktbrännvin. Nästa gång du har vägarna förbi Wien kan du stanna till vid vomFASS på Siebensterngasse 46 (linje U3 till Neubaugasse eller Volkstheater). Visst, du kan säkert hitta en flaska obstbrand hos någon av Wiens mer välsorterade viktualieaffärer, men människorna på vomFASS tänker annorlunda.

Föreställ dig en butik där du tar med dig en tom flaska eller två, fyller på med just så mycket du vill ha av hur många sorter som helst av matolja (testa gärna deras nyponfröolja till salladen), balsamvinäger, ovanliga egentillverkade sirapstyper samt över 100 sorters whisky, rom, grappa, gin, absint, konjak, armagnac, calvados, likörer och, ja, sherry. Bland annat.

Butiken är fylld med boxar, flaskor, ”jag vill ta med några av er hem”-deliciösa damejeanner och små knubbiga trätunnor med starkvaror – fyll på din medhavda tomma flaska så mycket du har lust till. Inga tomma flaskor med dig? De finns att köpa på plats.

Ja, du får provsmaka. Allt. (Bedårande små fingerborgsglas!)

vomFASS-butikerna kom till mest genom ett misstag. Den tyska familjen Kiderlen började importera italienskt vin i början av 1960-talet. Efter 25 lyckade år förvärvade man en inhemsk vintillverkare, och Johannes Kiderlen tog över ansvaret för importverksamheten. Det var nu som det lyckosamma misstaget kom till. Bland de första beställningarna som den ännu ej så erfarne Johannes gjorde resulterade i en leverans med gargantuanska mängder sherry.

Två standardlösningar fanns till hands: 1) buteljera för kostsam långtidslagring, eller 2) hälla ut det allra mesta i vasken. ”Obra”, som vi säger i Norrland. Istället fyllde den unge mannen upp några gamla tunnor med sherry, och lät lokalbefolkningen ta med sina egna tomma flaskor och hälla upp sherryn ”vom Fass” – direkt från fatet.

Det här gick över all förväntan. Johannes renodlade konceptet att låta kunderna ladda sina egna buteljer, och omorganiserade verksamheten. Fokus ligger nu på fem nyckelområden: fruktvinäger, matoljor, utvalda viner, likörer och genomtänkta val av varierande spritsorter. Allt andas kvalitet, och i just den kvantitet du själv önskar. Inte mer, inte mindre.

Man arbetar nära med odlare och producenter, ofta mindre familjeföretag. En viktig grundsten i verksamheten är ekotänk, rättvise­märkta produkter, återplantering av träd, glas­återvinning liksom att stödja sociala projekt.

Dagens 255 franchise-butiker finns företrädesvis i Europa och USA, men också i Sydamerika, på Arabiska halvön, i Australien och Asien. Ingen butik i Sverige ännu, men pax för att öppna den första när det blir möjligt!

En av vomFASS-butikerna är alltså den som ligger på Siebenstern­gasse, för övrigt premiärbutiken i Wien, invigd 21 februari 2000. Skyltfönstret ser ut som vilket litet lokalt Systembolag gör mest, och när du kliver in hälsas du varmt välkommen av personalen. (Skoltyska fungerar utomordentlich, liksom engelska.) Dörren stängs med ett pling. Du står tyst en stund. Tittar. Blinkar. Stänger munnen. Försöker förstå. Först ”Ta med sig egna flaskor och fylla på med god dricka?” Sedan ”Provsmaka innan jag köper något?” Och ”Hur mycket orkar jag ta med mig hem på tåget till Sverige?”

Min något daterade gymnasietyska mjukas snart upp med hjälp av ett par provsmakningar. Jag fastnar först för en treårig tysk kirchwasser; en klar eau-de-vie med körsbär som bas. Elegant doft, och en övertygande smak av mogna bär. Dubbeldestillerad, trevlig som aperitif, stänks med fördel på tårtbottnen nästa gång du gör en stabil schwarzwaldtårta (recept finns på wien-neubau.vomfass.at).

Nästa dryck upp till dans blir givetvis en päronsnaps: ”Williams Christbirne – Birnenbrand aus Südtirol”. Här använder man mindre socker än vanligt, vilket skänker smaken en tydlig karaktär. Doftar som små, små solvarma höstpäron, river skönt, fruktig smak, tankarna går till den allra sista picknicken en solig dag i september, just innan nattfrosten hälsar på för första gången. Sydtyrolen, ett självstyrande landskap i norra Italien, är för övrigt den rikaste regionen i landet. Vem vet, kanske beror det på alla goda päron från landskapets höjder som förvandlas stilig snaps i grannlandet Österrike?

Sist ut blir en single malt. Från Österrike. Yes box, alright, passionen för whisky har nått också hit. Markus Wieser, som driver familjebränneriet med samma namn en dryg timme från Wien, är en av dryga dussinet österrikiska whiskyproducenter. Hans femåriga single malt kan du bara hitta här på vomFASS: söta subtila toner av vanilj och frukt, en bas i nyhuggen skeppsek, nyanserad maltkänsla och en kort, behaglig eftersmak. Inte dumt för en så ung whisky!

Så, nu vet du vart du går nästa gång du hittar till Wien. Nu har jag själv dessvärre, trots tappra försök, aldrig fått smak för vin, men här på vonFASS hittar du som är intresserad ett välbalanserat och inspirerande sortiment med vin och champagne från 1939 och framåt, från hundralappen hela vägen upp till stora veckopengen. Krydda till det med rökt havssalt, egengjord apelsinpeppar, pasta från Sydtyrolen, tryffelpraliner, snacks, chutneys, senap (mmm… valnötssenap!) och några ovanligt trevliga presentförpackningar att glädja vännerna med.

Läs mer på wien-neubau.vomfass.at – här hittar du också många smakfulla recept.

Zum wohl!

PS Visst finns det trevliga fruktbrännvin också på Systembolaget; sök på ”sprit av frukt”. Då hittar du till exempel en trevlig kirchwasser i form av franska Joseph Cartron eau-de-vie de Kirsch – 21101, 381 kronor, och ”Joseph Cartron Poire Williams des Monts de la Côte d’Or” (tolv poäng för dagens längsta produktnamn) – 4047301, 545 kronor. Båda finns i butik, men se gärna aktuell lagerstatus på systembolaget.se för just ditt lokala ombud.