Mixat & mulligt

 

 

 

 

Foto: Magnus Carlsson
Drinkar: Fredrik Hartman

Det sägs att i det bor en skogsströvare i varje svensk. Det gäller i högsta grad bartendern Fredrik Hartman, som varit skogsmulle, lufsare och strövare i hela sitt liv. Speciellt för Vin&BarJournalens läsare har Fredrik tagit fram naturälskarnas egna drinkar där harsyra, granskott, björklöv och späda nässelskott utgör fräscha och annorlunda ingredienser. Till och med en björkkvist med myrsyra finns med som drinkpinne.


Harsprånget
1 färsk lime i klyftor
10 harsyrablad med skaft
Sockerlag
6 cl Bacardi apple
6 cl sodavatten
Krossad is
2 cl Midori

Muddla lime, sockerlag och harsyra i ett highballglas. Häll på Bacardi, soda och krossad is och rör om. Toppa med Midorilikören. Dekorera med harsyra.


Gran Martini
5 cl gin efter smak
½ cl Noilly prat
2 granskott

Rör alla ingredienser med mycket is. Använd granskotten att röra med. Sila ner i kylt cocktailglas. Dekorera med granskott som också är ett tilltugg.


Brännässlevin
Torkade toppar av brännässlor
1 tsk honung
4 cl Captain Morgan Spiced
2 cl Peach

Nässelskott till dekoration Gör cirka 1 deciliter te på brännässlorna och tillsätt honungen som får smälta i teet. Kyl. Skaka alla ingredienser och häll upp i ett glas fyllt med is. Dekorera med ett litet nässelskott.


Hockeydrink
1 dl tranbärsjuice
5–10 färska björklöv
4 cl Absolut raspberri
2 cl Crème de cassis
Socker efter behag

Värm tranbärsjuicen till lagom drickvärme. Lägg i björklöven och låt dra i fem minuter. Häll i sprit och likör. För att röra om använd en tunn björkkvist som du skalar och rullar strax ovan en myrstack så att myrorna avsöndrar sin extremt c-vitaminrika syra på den.


Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 3/2006.

Vill du regelbundet få nyheter och reportage om dryckernas och njutningens värld? Prenumerera på tidningen!