Mjölkchokladcreme med sorbet på rökporter samt inkokt päron

4 port

200g mjölkchoklad
1dl mjölk
1dl grädde
2äggulor
5dl rökporter
1dl honung
1 blad gelatin blötlagt
2 st. fasta skalade päron i klyftor
1dl socker
3dl vatten
1 vaniljstång

Gör så här
Vispa samman mjölk grädde och äggulor. Koka sedan upp detta under lock till 85 grader. Sila genom finmaskig sil över chokladen och rör till all choklad smält. Ställ cremen kallt. Koka upp rökporter tillsammans med honung och blötlagt gelatinblad. Frys till sorbet. Eller frys och kör till slät konsistens i en pacojet (en sorts glassmaskin/mixer). Koka sedan upp vatten och socker tillsammans med en urskrapad vaniljstång lägg ner päronen och koka upp.
Lyft upp päronen och koka upp lagen igen lägg ner päronen och koka upp igen låt päronen stå och dra tills lagen har kallnat.

Dryckesrekommendation
La trappe dubbel, 1605, 19.40 kr.

Från reportage i Vin&BarJournalen nr 1/08. Recept från Tommy Myllymäki.