Mörk chokladmousse med vit pralin, apelsin och mandelkrokant

chokladmousse

Kock: Bibbi Kringlund

En dessert för festliga tillfällen när man vill unna sig något extra, kanske nyårsafton? Den kräver lite pyssel innan men kan förberedas helt fram till servering. Syndigt god med fyllig chokladmousse, fint bryt av nötig krokant och en spännande gömma med vit choklad.

4 rejäla portioner eller 5 mindre

Vit chokladtryffel:

50 g vit choklad

1 msk grädde

En klick smör, cirka 5 g

1 tsk cognac eller lagrad rom

Chokladmousse:

2 dl grädde

0,5 dl socker

1 msk vatten

1 ägg

2 äggulor

150 g mörk choklad 65 %

Börja med vit chokladtryffel. Värm choklad med grädde i mikrovågsugn, rör då och då, tills chokladen smält och du har en jämn smet. Rör sedan ner smör och sprit. Ställ i kylen en stund till det blir möjligt att klicka ut fyra bollar av smeten. Lägg dessa på en assiett täckt med plastfilm, ställ i frysen en stund.

Chokladmousse: Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Smält chokladen i mikrovågsugn. Blanda vatten, socker, ägg och äggula i en bunke som står över vattenbad. Fortsätt att vispa över svag värme från vattenbadet tills krämen börjar tjockna. Tag åt sidan, fortsätt vispa tills den svalnat, vänd sedan ner smält choklad och sist grädden.

Klä kaffekoppar eller annat lämpligt kärl med plastfilm, fyll upp med chokladsmeten till cirka 1,5 cm från kanten. Stoppa i en kula vit chokladtryffel i varje form.

Apelsinsås:

2 apelsiner

0,75 dl socker

50 g smör

1,5 msk Grand Marnier eller annan citruslikör

Blåbär till garnering, färska eller frysta

Tvätta apelsinerna, tag av det gula skalet på en av apelsinerna med en citrusstrimlare eller potatisskalare. Skala, skär ut hinnfria apelsinklyftor, spar all saft som rinner ut. Smält socker och apelsinsaft i kastrull på spisen tills det är trögflytande med en gyllene färg. Tillsätt likör, strimlor av skalet och apelsinsegmenten, låt svalna.

Krokant:

1 dl strösocker

1 dl mandelmjöl

Smält socker och mandelmjöl på medelhög värme i en gjutjärnspanna på spisen. När färgen är gyllene häller du upp krokanten på ett bakplåtspapper där den får svalna i rumstemperatur och bli hård. Krossa krokanten till ett strössel.

Servering: Vänd upp moussen, drag bort plastfilmen. Ringla apelsinsås runt och strössla krokant, garnera med några blåbär.