Mot Civezza

mm

Jag tillhör inte dem som alltid så noga planerar mina utflykter när jag reser. Jag går eller åker ofta på känsla. Ibland missar jag förstås sådant jag gärna hade upplevt. Men jag får också upptäcka en massa oväntade saker.

En kväll tar jag bilen till San Remo på måfå. Lite trött, mest bara ute efter en restaurang någorlunda okej. Genom sta’n går en genomfartsväg och jag tänker att jag måste svänga någonstans. Letar mig runt en stund och trillar plötsligt framför casinot. Promenerar in på ett shoppingstråk, men viker snart av då jag ser smågator med gammal bebyggelse. Hamnar på de mest pittoreska och romantiska gränder; fullt med restauranger. Slår mig ned där de ser vänliga ut och beställer en favorit, pasta med ostsås och massor av parmesan. Och så ett glas Barolo.

Gatumusikanter stannar till och spelar klassiska italienska låtar som känns igen. Självklart hade jag ett mynt i fickan. Sitter kvar länge och väl. Studerar människorna på restaurangen och alla som passerar förbi. Blir glad, nöjd och lycklig för en stund.

Bilen tog mig lätt söderut från Stockholm, till den lilla bergsbyn Civezza i Ligurien – en kvart ned till Medelhavet, nära Sanremo och bara timmen till franska Nice. Här ska jag stanna i 22 dagar i min hyrda skrivarlya. Nära till Piemonte och de rika vinodlingarna med viner som Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto.

I Ligurien får jag en skön känsla av att vandra i spåren efter Evert Taube som besjungit regionen om både nätter och tidiga morgnar. För att inte nämna bagaren i Sanremo.

För att öka njutningseffekten av middagarna, som nästan utan undantag intas på den lokala byrestaurangen, blev det nästan varje dag en löptur upp för bergssluttningen till partisanernas boning. Det är en gammal byggnad på toppen av berget som för mig blir en metafor. I alla fall på mina löprundor. Halvmilen upp var tuff, men nedåt var rena rama njutningen. Den upplevelsen kommer att räcka minst hela hösten och vintern.

Många skulle säga att byrestaurangen Le 5 Torri i Civezza ligger i ”nowhere”. Den är fantastisk, magisk! Här är några turister, men mest italienare som åker upp till denna gourmetrestaurang. För den goda matens skull. För de goda vinerna. För miljön. För excellent service. För ”madame hovmästarens” skull. Hon är så bra att den allra bästa hovmästaren i Sverige skulle få anstränga sig för att hålla samma nivå. De bästa gästerna får naturligtvis kindpussar i stereo.

Denna restaurang låter mig inte bara lära känna, och bli god vän med, personalen. Här möter jag också flera goda vänner. Middagen blir också en samlingsplats för trevliga samtal och nya vänskaper. Jag blir snart god vän med norska Britt, textilkonstnär med ateljé i byn. Därtill Unni med sin dotter Liv, också de från Oslo. Vi möts oftast framåt klockan 21 på kvällen, när temperaturen blivit lagom behaglig.

Snart nog träffar jag den tyska konstnären Harald från Berlin med sin fransyska Anni som också har ateljé i Civezza. Det dröjer inte förrän den norska skådespelaren Christian med sin fru Ana sluter an till sällskapet. Allt utspelar sig på en liten byrestaurang i nordvästra Italien. Stämningen bjuder in till att öppna upp. Nya vänner och livsberikande samtal.

I Civezza finns blott denna restaurang, en bar, ett apotek och en liten supermarket. Antalet invånare är knappa 500 personer. Jag blev förälskad. Hit vill jag återvända. Här vill jag bo. För mig blev det nära på en religiös upplevelse. Lugnet, de gästfria människorna, den goda maten och miljön skapade en känsla av närhet med både naturen, människorna och mig själv. I centrum för allt stod middagen, måltiden och möten med intressanta människor.

Att uppleva nya platser är berikande. Det kan även vara på hemmaplan. Oberoende av plats är det möten med människor som berör mest. Bästa stunden att lära känna nya vänner är oftast över en god måltid med goda drycker.

Följ med oss på vår fortsatta resa med goda drycker, mat och annat lustfyllt. Mycket nöje genom detta nummer av Vin&Bar. Vi möts snart igen!

Christer Carlson
Publisher och ansvarig utgivare

PS Efter förra numret fick vi denna positiva läsarrespons (se nedan). Tveka inte med att komma med kritik, den behöver inte vara så positiv. Alla synpunkter är värdefulla.
Jag nås på christer.carlson@formatmedia se eller 076-555 79 53.

”Hej Christer! Sitter just under ett parasoll och läser senaste Vin&Bar med utsikt över Kalmarsund. Läser din entré och nickar, ler och instämmer hela tiden. Mitt hjärta blöder för de människor som inte uppskattar god mat och dryck i goda vänners lag. Tack för härlig läsning och hoppas du får det gött i Civezza.

/Livsnjutare”