När vi svenskar byter kläder

mm

Sommartider. Det är nu vi svenskar byter livsstil. Vi öppnar våra dörrar, öppnar vårt sinne och ler mera mot varandra. Samtidigt är det en tid för inre konflikter, vi vill ofta mera än vad som är möjligt. ”I sommar måste vi ses.” ”Ni måste komma och hälsa på.” Vi måste hinna åka till …” Och så vidare. Många måsten blir det lätt.
Vi längtar så mycket och vill så mycket att det istället riskerar att bli kravfullt och stressigt. När semestern är slut kanske vi konstaterar att vi gjorde en massa saker, men vi hann aldrig det vi mest drömde om. Jag hoppas att du som läsare av Vin&Bar och livsnjutare inte känner igen dig.

Efter månader av mörker och kyla har våren gett oss en försmak av vad som komma skall. Ungefär som en förrätt eller en aperitif. Så serveras äntligen huvudrätten, den svenska sommaren! Vi klär av oss. Vi öppnar upp alla våra sinnen. Vi möter våra grannar, våra vänner och gör nya bekantskaper. Det händer till och med att vi pratar med våra grannar. Det sociala livet blomstrar. Vi blir som pånyttfödda. Varje år. Vid samma tid.
Med sommaren och ett öppet sinne följer olika sociala tillställningar. Det grillas var och varannan kväll. Midsommaren bjuder traditionsenligt på det svenska smörgåsbordet med allehanda goda drycker. Det skålas och sjungs, högt och glatt! Midsommar är bland det mest svenska.
Sedan är semestern nära för många. Det är nu vi plötsligt blir osvenska. Vi lever ut våra drömmar om att leva i en mer sydeuropeisk kultur. Plötsligt sitter vi utomhus på restauranger, caféer och barer som växer upp i mångfald, på gator och torg, på trottoarer och lite varstans. Förutsatt att de har fått tillstånd förstås. De letar bord och stolar för varje soltimme, för nu är goda soltimmar dyra för alla krögare.
Hemma på vår egen gata ordnas det knytis i trädgården. För att inte tala om augusti månads alla kräftskivor. Allsångsblad med snapsvisor ligger vid varje kuvert. Då blir vi mera svenska igen. Midsommar och kräftkalas är det svenska. I övrigt lever vi ett liv mera likt Italien, Spanien och Frankrike. Med mera vin. Och mat. Och öl.

Själv tar jag bilen ned till italienska Civezza för att slå mig till ro i min hyrda skrivarlya, och provsmaka Barolovin som odlas i närområdet. Säkert blir det en och annan tur till Medelhavet, både den italienska och franska rivieran lockar. Jag längtar efter små pittoreska byrestauranger med rödvita dukar och ser fram emot utmaningen att locka fram ett och annat leende och vänliga ord från serveringspersonalen.
God mat, goda drycker och sociala måltider. Är det inte precis där vi finner sommarens lyckligaste stunder? Oavsett om vi är med vänner eller med oss själva – eller både och! Jag tror det. Njutningen i mat, dryck och miljö är svårslagen.

Vi alla på Vin&Bar önskar dig och dina nära & kära en upplevelserik sommartid. Släpp kraven. Uppfyll dina egna önskningar. Njut av sommarens glädjeämnen! Sedan kommer desserten; den underbart klara hösten.
I september möts vi här igen. Förhoppningsvis räcker innehållet i detta nummer en bit på väg, och kan bidra till en och annan lustfylld stund.

Ödmjukt och till Er tjänst!

Christer Carlson, publisher och ansvarig utgivare