Ny årgång till skaldjuren

Stoneleigh Vineyards ligger i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. I detta kultområde i vinvärlden började man först 1973 att plantera vinrankor. Området blev tidigt planterat med druvan Sauvignon Blanc som visade sig trivas utmärkt i det tempererade klimatet. Kombinationen med flest antal soltimmar på Nya Zeeland, 2400 per år, plus den karga jordmånen ger mycket gynnsamma vinodlingsförutsättningar. De stora stenarna som täcker marken ger en bra dränering och fungerar som värmestabilisatorer under de kalla nätterna då stenarna behåller värmen från dagens solljus och skyddar mot eventuell frost.

De mogna, smakrika druvorna till Stoneleigh Sauvignon Blanc plockades i Rapaura, på den norra sidan av Marlboroughs Wairau Valley från mitten av april. Frukten har hanterats försiktigt och har sedan kalljästs, vilket ger en mer utdragen jäsningstid. Detta bidrar till ett mer smakrikt vin. Därefter följer en kort tid på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar.

Vinet har en blek, ljusgul färg med en grön nyans. Doften är ungdomlig, aromatisk och druvtypisk med inslag av svartvinbärsblad, nässlor, krusbär och lime. Smaken är torr, ungdomlig och mycket frisk  med inslag av passionsfrukt, krusbär, svartvinbärsblad, nässlor och lime.

stoneleigh

Artikelnummer: 6311
Pris: 109 kronor (75 cl)