Nygrillad hummer med café de paris smör

4 portioner

2 stycken 700 g fransk hummer
havsalt
nymald svartpeppar

Café de paris smör
50 g osaltat smör
0,5 silverlök
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 tsk senapspulver
0,5 citron (pressad)
2 msk Worcestersås
1 kvist timjan
1 kvist mejram
1 kvist oregano
1 kvist rosmarin
1 kvist salvia
salt
svartpeppar

Hummer
Dela hummern i två delar på längs ryggen och ”knäck” klorna, krydda hummer med havsalt och nymald peppar. Grilla hummer med köttsidan nedåt på en riktigt het kolgrill. Lägg gärna på färska örter på grillen för att ge hummer en härligare smak. Grilla även på skalsidan. Avsluta med att köra klart hummern i ugn, 180 grader, i cirka 1-2 minuter. Hummern är klar när köttet är vitt och lossar från skalet. Servera med grillad citron och café de paris smör.

Cafe de Paris smör
Mixa allt i en matberedare och smaka av med salt och svartpeppar. Servera smöret rumstemperat till den nygrillade hummern.

Kökets vintips Josmeyer, Riesling Classic, Bio, Alsace, Frankrike. Beställs vi a Systembolagets privatimport, cirkapris 180 kr. (Ange importör Swedish Brand vid beställning.)

Recept framtaget av Daniel Frick, Blasieholmens Akvarium och Restaurang i Stockholm.
Ur Vin&BarJournalen 6 2009.