Nyheter Februari 2008

Möjligt att följa Systembolagets offertprovningar
Det ska bli möjligt att följa blindprovningar av offertviner på Systembolagets huvudkontor, meddelar Marie Nygren, inköpsdirektör och vice vd på Systembolaget. Vid ett informationsmöte på Systembolaget under torsdagsförmiddagen 21 februari lovade Marie Nygren att Systembolaget ska bli mer transparanta för att minska misstänksamheten bland leverantörer och journalister. Detta genom att bland annat bygga om provningsrummet där offertprovningarna görs så att de med hjälp av glasväggar och högtalarsystem blir tillgängliga för besökare. De som vill ska då kunna anmäla sig och följa provningen från andra sidan glaset. När rummet blir färdigställt är inte klart, men under hösten 2008 kommer ytterligare information att ges. Det skriver WOW-news. (22/2)
    

Sören Polonius svensk mästare i sommellerie
F12-sommelieren Sören Polonius tog ytterligare en SM-seger på söndageftermiddagen.  Årets svenska sommelierfinal blev en tät uppgörelse mellan Sören Polonius och Susanne Berglund-Krantz. Det tog juryn nästan en timme att räkna fram vinnaren. Årets nykomling, Fredrik Horn från PM & Vänner gjorde en strong insats enbart genom att gå till final, uppger WOW-news. (18/2)
    
Känd krögarprofil hastigt avliden
Den kände krögaren och sommelieren Torbjörn "Benson" Olsson har avlidit i sviterna efter en hjärtinfarkt, endast 43 år gammal, uppger WOW-news. Torbjörn "Benson" var utbildad civilekonom men blev tidigt mat- och vinintresserad bland annat under vistelser i Frankrike. Vinintresset ledde honom till en sommelierutbildning och var under en tid också en uppskattad vice ordförande i Svenska Sommelierföreningen.

Som vinexpert var han en mångårig vapendragare till Bengt Frithiofsson i TV4:s Nyhetsmorgon på fredagar. Han blev med tiden en TV4-profil. Som krögare drev han med sin familj Bomans Hotell vid hamnen i Trosa. Där blev paret Boman-Olsson ett uppskattat värdpar för tiotusentals gäster under året. ”Benson" var i hög grad drivande i den förnyelse som Bomans gått igenom de senaste åren. Det skriver WOW-news. (18/2)
    

Charlie Trotter hyllas för grön gastronomi
Årets Global Gastronomy Award som delas ut av restaurangguiden White Guide går till Chicago-kocken Charlie Trotter. Han får utmärkelsen för att ha skapat en samtida grön gastronomi som inspirerat hela kockvärlden. Charlie Trotter kommer själv till Stockholm för att motta priset på White Guide-galan den 10 mars. På White Guide Gala premieras Sveriges bästa restauranger och årets tema är ekologi och grön gastronomi. På galan utses också den bästa ekologiska krogen i Sverige. I den kommande White Guide-boken presenteras även 46 utmärkta restauranger med ekologi i fokus. (15/2)
    

SM-titel i Sommelierie avgörs på Berns
Årets startfält för SM i Sommelierie är klart. De tolv finalisterna tävlar förutom titeln som svensk mästare om en resa till Rioja och en direktkvalificering till VM i Chile 2010. Finalen hålls på Berns Salonger i Stockholm den 17 februari. De tolv vassa sommelierer som står på startlinjen till SM i sommellerie 2008 på söndag är:

Sommelierer i startfältet
Susanne Berglund-Krantz, Eriks Vinbar Gondolen, StockholmJohan Lagergren, F12, StockholmNiklas Löfgren, Le Rouge, StockholmMaria  Lindgren, Vinkällaren Grappe, StockholmTotte Steneby, Carl Michael, StockholmSören Polonius, F12, StockholmFredrik Horn, PM & Vänner, Växjö,Carin Dahlén, Lejondahls Slott, StockholmHenrik Scander, Restauranghögskolan i GrythyttanJonas Steen, Pontus, StockholmMaria Reisö, Pontus, Stockholm

SM i sommelierie arrangeras av Svenska Sommelierföreningen för åttonde året i rad. De svenska framgångarna märktes inte minst när sommelieren Andreas Larsson drog hem VM-titeln förra året. Tävlingen är öppen för allmänheten och konferencier är Steffo Törnquist. ( 11/2)
    

Sverigepremiär för Aquavit
För första gången etablerar sig Aquavit på svensk mark. Tillsammans med Clarion Hotel Sign har den berömda New Yorkkrogen Aquavit utvecklat konceptet Aquavit Grill & Raw Bar ett samarbete där både hotellets och Aquavits starka ambitioner möts. Det nya designhotellet vid Norra Bantorget i Stockholm öppnades den 5 februari.

– Clarion Hotel Sign är en hyllning till banbrytande skandinaviska ikoner inom möbelformgivning, men det känns lika fantastiskt att kunna stoltsera med en skandinavisk ikon inom gastronomi, säger Tobias Ekman, VD Clarion Hotel Sign.

Enligt Marcus Samuelsson, köksansvarig och delägare i Aquavit, har placeringen på hotellet inneburit en möjlighet att skapa en bredd i konceptet. Restaurangen serverar skandinavisk mat med amerikansk touch med New York inspirerade menyer. (8/2) foto: Mathias Nero
    
Ökad e-handel
I en undersökning om svensk alkoholpolitik gjord av Handens Utredningsinstitut, HUI, på uppdrag av Alcohol Update, slås det fast att e-handeln kommer att öka stort den närmaste tiden. Konsumtionen av alkohol har ökat i Sverige sedan 1990-talet. Ökningen beror bland annat på att den oregistrerade sektorn, det vill säga införsel och smuggling av alkohol, växt kraftigt. Följden av detta är att Systembolagets marknadsandel har minskat och nu uppskattas till cirka 52 procent. Det skriver WOW news. (8/2)
    
Blomstrande vinindustri i Kina
Samtidigt som den europeiska vinproduktionen minskar rejält på grund av ett överflöd av viner inom EU har vinproduktionen bara ökat i Kina, uppger WOW news. Om ökningen fortsätter i samma takt som under de senaste åren kommer Kina att passera USA som det världens fjärde största vinproducentland, skriver WOW news. (8/2)
    

Spendrups nya medelhavsjuice
Spendrups Bryggeri utökar sitt sortiment av Pago-juicer med den nya smaken honungsmelon. Den nya smaken är tillverkad av honungsmeloner mixade med apelsiner och aprikoser.

– Juicemarknaden växer i Sverige eftersom många konsumenter vill ha ett gott och hälsosamt dryckesalternativ. Det stora antalet smaker i Pago-sortimentet gör att många hittar sin personliga favorit och vi är glada över att nu kunna lansera en ny smak på den svenska marknaden, säger Helena Augustson, marknadschef för läsk och vatten på Spendrups Bryggeri.(8/2)