Nyheter Januari 2008

Tom Sjöstedt korades till Årets Kock 2008!
”En framtida klassiker, sa juryn! Utmanande siklöja från Norrland, i god samklang med mästerligt tillagade ekogrönsaker. Samma höga yrkesskicklighet uppnåddes i den naturligt eleganta huvudrätten, där skönhet och teknik gav en mycket värdig segrare!” så löd juryns motivering när Tom Sjöstedt vann SM i Stockholms Stadshus.Tom Sjöstedt, som jobbar på cateringfirman Från Pontus och driver den egna matkonsultverksamheten Selleri i Stockholm. Det var tredje gången Tom var i final, förra året kom han tvåa. Årets silvermedalj gick till Håkan Olsson, Vendel at Sturehof, Malmö, och bronset till Alexander Sjögren, Mötesplats Österlen, Löderup.

De sex finalisterna hade fem timmar på sig att laga två rätter. Den första baserades på en råvarukorg, vars innehåll finalisterna fick reda på först 45 minuter innan de startade. Av innehållet komponerade Tom Sjöstedt följande rätt: Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong.

Tävlingsrätt nummer två, som kockarna fick förbereda, var en modern restaurangrätt av nötkött på temat ”nutida ekologiskt”. Tom skapade rätten: Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör .

Tom Sjöstedt är 32 år, bor i Stockholm men är uppvuxen i Östergötland. Han har tidigare arbetat på Hotell Borgholm, Högsbo Brukshotell och Fågelbro Värdshus. (31/1)
    

Ökad vinkonsumtion i Sverige
Trots att Systembolagets försäljning stigit kraftigt ökade inte svenskarnas totala alkoholkonsumtion under 2007. Smugglingen och även den lagliga införseln av sprit, vin och öl vid utlandsresor minskade. Svenskarna drack lika mycket som 2006, men har dragit ner på spriten samtidigt som konsumtionen av vin fortsätter att öka, skriver Svenska Dagbladet. Systembolaget som under 2007 ökade sin försäljning med 5,4 procent jämfört med året innan har därmed också ökat sin marknadsandel till 54,5 procent. (31/1)
    

Ny smaksensation av Loka
Havtorn väcker alltfler svenskars nyfikenhet. Det är en av de allra äldsta växterna i vår svenska flora och brukar även kallas Nordens passionsfrukt. Trots att havtorn blivit alltmer efterfrågat på senare tid, är det fortfarande få som känner till bäret och ännu färre som vet hur det ser ut. Nu när Loka lanserar den nya smaken Apelsin Havtorn får fler chansen att uppleva den friska smaken av de sällsynta orangeröda bären tillsammans med läskande apelsin. (30/1)
    

Alsacedag på operaterassen
Måndagen den 28 februari var det fullt hus på Operaterrassen i Stockholm – Alsace Vindag som är en av de största regionala vinprovningar som arrangeras i landet. Runt trettiotalet vinproducenter reste till Sverige och visade upp vad de har framställt från de alsassiska druvorna. Idag finns ett 40-tal viner från Alsace på Systembolagets hyllor och ännu fler finns i beställningssortimentet. Ett bevis på att distriktet har en trogen kundkrets i Sverige.(30/1)
    

Årgångschampagne från Bollinger
Den 1 februari bör den champagnefrälste hålla sig framme. Då lanseras 1 200 flaskor av en unik Bollinger på Systembolaget; 2003 av Bollinger. Det är en årgångschampagne från den speciella årgången 2003 och är så speciellt att Bollinger för första gången valt att ta fram ett specialvin med en annorlunda etikett.

– Det är ett mycket spännande vin från Bollinger. Lika kraftfullt och massivt som Bollinger alltid är men med litet lägre syra. Det här är en unik chans att prova en mycket speciell champagne, säger Carin Widoff, produktchef på Arvid Nordquist. Priset för en flaska på 75 cl är 749 kr, 60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay. Art nr 99399. (30/1)
    

Svenska stjärnkockar på toppmöte
Det svenska köket har nyligen haft huvudrollen på Madrid Fusión 2008, det internationella gastronomiska toppmötet som samlar kockar och experter från hela världen. årets upplaga är tillägnad Skandinavien. Fem stjärnor från det nordiska köket; svenskarna Mathias Dahlgren och Magnus Ek, och danskarna Rene Redzepi, Bo Bech och Rasmus Kofoed fanns på plats för att uppvisa de skandinaviska rätternas utmärkta kreativitet och dynamism. (30/1)