Nytändning vid grillen

Grillat doftar sommar på ett förförande sätt. Vi vill inspirera med några nya grepp och handfasta tips. För er som tycker ni gått ner er i karréträsket, här har får ni chansen att ta er upp.

GRILLTRENDER
Det mest slående är hur nya styckningsdetaljer etablerat sig i köttdisken. Framförallt när det gäller nötkött finner vi idag många för oss ovanliga styckningsdetaljer. Njurtapp, rostbiffsspets, högrevs­hjärta och flankstek är några exempel på möra detaljer med god och köttig smak som vi tidigare malt ner till färs, eller gjort grytbitar av. Det kan upplevas förvirrande, eftersom de också har flera namn; njurtapp kan heta slaktarbiff, flankstek kan kallas flapstek, högrevshjärta och kärna är samma sak, och spetsen på rostbiffen är även en triangelstek eller tri-tip.

Någonstans på förpackningen låter de oss veta att detta är ett kött som gör sig bra över glöd, det kan ju få räcka så för oss vanliga konsumenter.

Vi vill fortsätta äta grönt, grönsaksrätterna etablerar sig även på grillen. Man ser en trend kring hela, långgrillade grönsaker där smakerna intensifieras och kålen har flyttat utomhus.

Vi ser också hur uteköken tar plats och mer avancerade grillar, till exempel i keramik eller med extravaganta tillbehör som rotisseriespett och pizzalucka. Våra kunskaper ökar också, rökved är vardagsmat och vi har kontroll på temperaturen.

Sist men inte minst får vi inte glömma glädjen. Att laga maten ute ger oss frihetskänsla och det ger ett välmående.

RÄTTA GLÖDEN
Använd tändrör! En mycket bra uppfinning som ger grillaren trygghet och möjlighet till planering. Fyll upp tändröret med kol, placera ett par ark papper under den hålförsedda botten. Placera tändröret på någon yta som inte är brandfarlig, tänd på. 20–25 minuter senare har en jämn glöd spridit sig, bara att börja grilla!

KOL ELLER BRIKETTER?
Briketter har längre brinntid, men jag föredrar ekologisk grillkol. Läs innehållsdeklarationen noga. Briketter kan innehålla binde­medel eller tändvätska. Vid indirekt grillning går ämnena in i råvaran, smaken blir besk och bitter. Inte bra för vare sig miljö eller människa.

DIREKT OCH INDIREKT GRILLNING
Att grilla rakt ovanför glöden kallas direkt grillning. Så grillas det som går snabbt; kött i skivor, grönsaker som lök, champinjon, paprika et cetera. Indirekt grillning betyder att man skjuter kolen åt sidan, och grillar bredvid för att få en lägre temperatur. Så grillas större saker och sådan som behöver längre tillagning som kyckling, kalkon, stekar.

SALT: 30 MINUTERS-REGELN
Tänd grillen, salta sedan köttet. Där har ni en gyllene grillregel. Saltet hinner på den stunden vandra ut och sedan in tillbaka i köttet. Ni får en god sälta en bit in, och ett saftigt kött.

RÖKVED
Råkar du ha ett fruktträd i vedhögen? Använd det till grillen. Placera små vedklampar på glöden för en god röksmak, speciellt under indirekt grillning. På samma sätt kan rökspån användas. Dessa bör blötläggas 30 minuter innan, annars brinner de upp för snabbt.

RÖKSMAK PÅ GASOLGRILL
Blötlägg rökspån och packa in dem i foliepaket (perforera med små hål på överdelen). Placera på grillgallret. När paketet värms upp under grillningen sprids en rökig arom som ger grillarom.