Ölbröd med ägg

8 portioner

Ägg i brödet passar bra till påsk, och är till glädje för kolhydratsjägare. Saftigt bröd med skållning på råg får en mörkare karaktär från påsköl. Satsen ger två rediga limpor. Tänk på att brödet bör förvaras i kyl då det innehåller ägg, vilket inte är så roligt för själva brödet. Ett alternativ är att göra mindre bröd men fler, kanske fyra stycken, för att plocka fram ur frysen någon timme innan de skall ätas.

Dag 1, skållning:
3,5 dl kokande vatten
1 dl grovt rågmjöl
Dag 2, degen:
33 cl mörk öl
30 g jäst
20 g havssalt
50 g rumstempererat smör
800 g vetemjöl special
8 mellankokta ägg (ca 4-5 minuter)

Koka upp vatten, häll över rågmjölet. Rör om och täck med lock eller plast över natten.
Låt stå i rumstemperatur.

Nästa dag blandas skållningen med jäst, rumstempererat öl, smör och nästan allt mjöl. Spara 1-2 dl mjöl om degen skulle bli vek, eller till utbakningen. Knåda i maskin 10 minuter på låg växel.

Blanda ner salt, höj till högre växel. Blanda degen ca 5 minuter till. Den ska vara ca 30 grader i temperatur, se blank ut och släppa från kanterna. Om den verkar kletig, pytsa i lite mer mjöl.

Pudra över mjöl, låt jäsa 40-60 minuter till dubbel storlek.

Koka äggen, kyl ner och skala.

Dela degen i mindre delar, till så många bröd som önskas. Forma till runda bullar. Kavla sedan ut dem till kakor, ca 3 cm tjocka. Lägg äggen på rad på ena halvan av kakan, lägg över den andra deghalvan. Tryck till vid kanten och tryck ihop vid kanten som på en inbakad pizza.

Jäs bröden ytterligare 40 minuter eller tills degen fjädrar upp då du trycker på den.

Grädda längst ner i ugnen på 200 grader ca 25-30 minuter, tills limporna har fin färg på både över- och undersidan. Innertemperaturen ska vara 98 grader.