Ordning och passion – att resa i Champagne

Att köra längs vingårdarna i Champagne är rogivande på ett sätt som är svårt att beskriva. För mig är Champagne ”home-away-from-home”; med fler än 100 besök i regionen känner jag mig hemma. Jag stortrivs. Vägarna är egentligen rätt anspråkslösa, det händer inte mycket, man följer vingård efter vingård. Enda omväxlingen när man passerar små tysta tomma byar. Man undrar var alla är någonstans. Det infinner sig ett lugn, en känsla av ordning och passion. Och nyfikenhet – särskilt som man vet vad som döljer sig bakom grindarna.

De numera mjuka kullarna med långa böljande sluttningar med prydliga vingårdar är ursprungligen havsbotten. Avlagringar under eoner har skapat denna unika jord, helt vit av kalkrik krita. Det är en tuff miljö för vinrankornas rötter; de får leta sig djupt ner för att finna vatten – och på vägen fångar de upp mineraler. Det är bland annat dessa mineraler som gör champagnerna så märkvärdiga.

Det finns fler saker som gör champagne till en dryck som inte kan kopieras. Förutom den kalkrika jorden är Champagne den geografiskt nordligaste belägna vinregionen. Det som växer här växer i sakligare mak än i till exempel medelhavstrakterna. Smakerna får långsamt utvecklas, och resultatet: en balans mellan mineraler, syrlighet och druvans mogna frukt. Druvor som får frysa ger koncentrerade viner med intensitet. Svårslaget.

Champagne skiljer sig från Bordeaux och Bourgogne när det gäller klassificering. I Bordeaux har man värderat respektive vin och slott. I Bourgogne är det istället vingården som värderas. I Champagne har man klassificerat hela byar, och i dag har endast 17 byar nått högsta nivån – Grand Cru. I praktiken är det endast tio procent av planteringarna som når den högsta kvalitén. Därefter kommer 43 byar med Premier Cru-status. Totalt finns det 319 byar i Champagne. Klassificeringen har betydelse för vilket pris bönderna får för druvorna. I Grand Cru-byarna får man 100 procent av priset som branchorganisationen C.I.V.C. bestämmer varje år, i Premier Cru byar mellan 99–90 procent och så vidare ner till omkring 80 procent.

För den som planerar en resa till Champagne rekommenderar jag att man hyr egen bil. Det är magiskt att kryssa mellan vingårdarna. En fördel är att det är lätt att hitta. Champagne består av fem distrikt, varav tre är mer intressanta att besöka.

Intressanta besöksmål

Montagne de Reims
Huvudstaden i Champagne är Reims, här har Frankrikes historia utspelat sig. Det är trevligt att bo i staden, då det finns många fina restauranger och sevärdheter inom gångavstånd. Vingårdarna i Montagne de Reims består mest av Pinot Noir-odlingar; druvor som ger viner som är tanninrika och smakrika. Några av mina favoritbyar är Aÿ, Bouzy och Ambonnay.

Côte de Blancs
Epernay är den andra viktiga staden i Champagne. Till skillnad från Montagne de Reimns odlas här istället nästan uteslutande Chardonnay. Druvorna ger friska eleganta viner, med en syrlig struktur. De bästa byarna är Chouilly, Avize, Cramant, Oger och Mesnil sur Oger. I Avize är ett restaurangbesök hos Selosse och Hotel les Avizes ett måste.

Vallée de la Marne
Längs Marnefloden, och i dalgången omkring, finner man vingårdar med Pinot Meunier. En druva som ofta används för att tillföra vinerna mjuk rund frukt.

De mest kända vingårdarna i Champagne ligger längs Marneflodens kanske brantaste parti. I rakt söderläge, och med ett mikroklimat som är optimalt, växer druvorna till Champagne Philipponnats Clos des Goisses. En magiskt vacker plats och helt makalöst bra vin. Värt ett besök. Här kan man sitta och njuta av utsikten över Champagne – kanske en av de vackrast godaste platserna på jorden.

Aube och Côte de Sézanne
I södraste Champagne finns de två sista distrikten – Aube och Côte de Sézanne. Druvorna som odlas här får inte samma syra som i norra Champagne. De flesta bönderna säljer sina druvor till de stora champagnehusen, men fler och fler producerar egen champagne med ganska lyckat resultat.