Överraska med ägg

Vi svenskar äter ägg som aldrig förr. Äggkonsumtionen i Sverige ökar för 5:e året i rad och under 2010 åt vi 66 miljoner fler ägg än året innan. En viktig förklaring är få andra livsmedel har ett så komplett näringsinnehåll som ägg.

Överraska därför din omgivning med en hälsosam och matigare frukost eller påskbrunch. Förutom de fina traditionellt färgade äggen kan man servera en finare äggröra, ägg i kokott eller varför inte pocherade ägg som är festligt och gott?

Finare äggröra
4 personer
6 ägg
1 ½ dl grädde
salt
timjan

Vispa samman ägg, salt och grädde. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och häll i äggsmeten. Hetta upp äggröran på svag värme och rör hela tiden mot botten med en träsked. Är värmen för stark blir äggröran för grynig. När den stannat är den färdig. Servera till, bräckt korv, rökt kött, skinka, rökt fisk och kokta grönsaker. Till rökt fisk, t ex ål är det gott med timjan i äggröran.