Päronyoughurtglass med chokladkrutong och kolasås

avslutasott

Kock: Bibbi Kringlund

Detta är en smaskig och fräsch dessert som samtidigt har lite mormorskänsla över sig då tankarna leds mot konserverad frukt. Receptet är lånat från Elisabeth Johanssons bok Glass. Den blir ganska hård när man förvarar den i frysen så ta fram den cirka 20 minuter innan serveringen, om ni inte serverar den nygjord från glassmaskinen.

8–10 portioner

Päronglass

1 blad gelatin

0,5 vaniljstång

1,5 dl vatten

2,5 dl strösocker

40 g honung eller glykos

3,5 dl youghurt (10%)

3 päron av normalstorlek
1 msk citronsaft (till päronpurén)
1 msk strösocker (till päronpurén)

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladet. Koka upp vatten, socker, vaniljstång som skrapas ur i vätskan samt honung eller glykos i en liten kastrull. Drag av från plattan när sockret smält och rör ner gelatinbladet. Låt svalna.

Skala och kärna ur päronen, mixa och stäm av att det är 3 dl. Blanda ner citronsaft och socker i purén. Blanda med sockerlagen och youghurten och kör i glassmaskin. Alternativt kan man lägga smeten i en bred skål eller form och placera i frysen, rör om med visp cirka en gång i halvtimmen tills massan frusit till glass.

Kolasås

1 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Koka upp och sjud cirka 5 minuter.

Chokladsockerkaka

Skär sockerkakan i mindre bitar och rosta bitarna med smör i en stekpanna. Servera med glass och kolasås.

 

Dryckestips:

Calvet (4029) Réserve du Ciron,

Frankrike 99 kronor (37,5 cl)

Botrytiserat dessertvin med kraft nog att ta hand om den ganska så smakintensiva desserten. Semillondruvan i form av flytande guld. Vinet serverades förra året på Nobelmiddagen. Serveras kylt.