Påskpaj

6 portioner

100 gr smör
½ dl socker
1 ägg
2 ¾ dl mjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning
150 gr riven mandelmassa
50 gr smör
2 ägg
1 msk vetemjöl

Tillagning
Rör ihop smör och socker poröst. Ha i ägg, mjöl och bakpulver. Klä en smord pajform med degen.
Rör sedan ihop fyllningen till en jämn massa som fördelas i pajformen. Grädda i 225 grader i ungefär 15 minuter. Låt kakan svalna innan den glaseras.
Mät upp ungefär 2 dl florsocker och häll på vatten. Låt dra en stund och häll därefter av vattnet. Rör sockret glansigt och färga gärna med gul karamellfärg eller använd Dansukkers chokladglasyr. Följ instruktionerna på paketet och bred över pajen.
Dekorera med exempelvis physalis eller marsipankycklingar.

Dryckesrekommendation Meteora Passito di Pallagrello, varunr 96737 heter det givna dryckesvalet. En behaglig doft av torkad frukt, nougat och bittermandel får sällskap av en rostad ton som matchar bakverkets tyngd väldigt bra.

Recept Lotta Eriksson ur Vin&BarJournalen 2 2009