Piroger med grillad paprika och fetaost

12 stycken

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 krm salt
125 g smör
1 ägg
1 krm ättikssprit
1 msk vatten

Fyllning
300 g grillad paprika, avrunnen, hackad
150 g fetaost, smulad
2 msk färsk timjan, hackad eller 2 tsk torkad
1 ägg till pensling
1-2 tsk flingsalt att strö över pirogerna

Värm ugnen till 225 grader. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare till en slät deg. Låt den vila övertäckt i kylskåp cirka 1 timme, då blir den lättare att kavla.
Gör fyllningen under tiden. Blanda samman paprika, fetaost och timjan i en skål till en ganska slät smet.
Kavla ut degen till en cirka 30×40 cm stor degplatta. Sporra eller skär ut rutor med cirka 10 cm sida eller ta ut rundlar, cirka 10 cm i diameter.
Fördela fyllningen på pirogerna. Pensla kanterna med ägg, vik ihop och tryck till med en gaffel.
Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg. Strö ev över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Dryckestips
Boirà Sangiovese 2007, varunr 32431, 85 kr. Ett ekologiskt, rött vin av organiskt odlade druvor från regionen Marche i mellersta Italien. Producent är Cantine Volpi. Det mörkt röda vinet har bra fruktighet, komplexitet och syra.

Recept Sara Begner COOP. Recept ur Vin&BarJournalen 2 2009.