Portvinskaka

12-14 skivor

125 g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker, ljust muscovadosocker eller strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3-4 msk portvin
Glasyr
äggvita från ett litet ägg
2 ½ – 3 dl florsocker
strössel t ex. Golden Perlini

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form (ca 1 ½ l). Rör smör och socker poröst (farinsocker och muscovadosocker ger en mörkare, kraftigare kaka).
Tillsätt äggen, ett i sänder under omrörning. Rör ner gräddfil.
Blanda mjöl med bakpulver. Tillsätt mjölblandningen varvat med portvin och rör så att det blir en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 50-55 min.
Känn med sticka! Ta ut kakan och låt den svalna.
Glasyren: Vispa samman äggvita med ca 2/3 av florsockret, tillsätt ev. mera florsocker under vispning eller så pass mycket att det blir en fluffig och glansig glasyr. Bred den över kakan och strö över rikligt med strössel innan glasyren stelnar.