Prisbelönta viner från Rhônedalen erövrar ny mark

Rött vingårdslägen, satsning på kvalitet och ekologisk odling har lönat sig för Alain Jaume. Med utgångspunkt från Rhônedeltat och Châteauneuf-du-Pape har vinhuset fått toppbetyg för flera av sina kvalitetsviner. Nu kommer de på allvar till Sverige.

Côtes du Rhône är samlingsnamnet för alla viner som kommer från druvor som odlats på Rhônedalens sluttningar, men det är också en strikt fransk kvalitetsmärkning, AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Vinregionen ligger i sydöstra Frankrike och sträcker sig längs floden Rhône, från Vienne i norr till Medelhavet i söder. I väst finner vi vinregionen Languedoc och i öst Côtes de Provence.

Merparten av vinet som produceras här kommer från södra Rhônedalen. Det mesta är rött vin och den dominerande druvan är grenache, som ofta blandas med andra druvor, till exempel mourvèdre, syrah och cinsault. Många av de röda vinerna är framställda för att intas unga, friska och fylliga. Rhônevinerna har upptäckts med förtjusning i Sverige för inte alltför länge sedan. 

I vinregionens mest exklusiva område, Châteauneuf-du-Pape, är det vanligare med högkvalitativa viner som växer i smak och intensitet med åren. Det gör vinet värt att lagras, i många år om så önskas. Namnet har historiska kopplingar. 

På 1300-talet lät påvarna Clemnt V och John XXII bygga ett sommarpalats i samhället Châteauneuf-du-Pape, som blev ett landmärke i området. Ruinerna efter påvepalatset kan ses än idag. Kyrkans män var imponerade av områdets terroir och anlade vingårdar kring palatset. Jordmånen i terrassodlingarna har en speciell karaktär och på marken ligger stora runda stenar som lagrar värme. Medelhavsklimatet och den hårda, uttorkande Mistralvinden från Alperna ger goda förhållanden för druvodling. Förhållandena ger kraft och koncentration till druvorna. 

Ett av de mest välrenommerade och prisbelönta vinhusen i Châteauneuf-du-Pape är Alain Jaume, som funnits i området sedan 1826. Producentens utomordentliga vingårdslägen, höga kvalitetsanspråk och högt rankade viner har gett betydande framgångar i världen. Robert Parker och Jeb Dunnuck har flera gånger gett Alain Jaumes Châteauneuf-du-Pape-viner toppresultatet 100 poäng.

Familjens egendom Domaine Grand Veneur är belägen vid floden Rhône, söder om Orange. Den omfattar 80 hektar fördelat på appellationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône, Vacqueyras och Côte du Rhône Villages.

Odlingen på egendomarna Grand Veneur och Clos de Sixte genomförs enligt reglerna för biologisk odling och certifierades 2012.

Vinerna från Alain Jaume har börjat hitta till Sverige sedan några år. Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ”Le Miocène” Organic (2016) finns i två storlekar och ingår i Systembolagets fasta sortiment. Vinet har sålts i Sverige sedan september 2015. Genom beställningssortimentet går det också bland annat att få tag i Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” Organic (2015) och Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve (2017), som också säljs i ett 40-tal butiker. Den 7 december kommer dessutom vinet Lirac ”Domaine du Clos De Sixte” Organic (2015) som exklusiv lansering.

Det är bra exempel på att det går att få tag på kvalitetsviner från Alain Jaume i flera olika prislägen, från dryga hundralappen och uppåt.

 

Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape ”Le Miocène” Organic, 2016.
Rött vin. Systembolagets fasta sortiment. Art nr 2845.
Flaska 750 ml. Pris 275 kr.
Flaska 375 ml. Pris 145 kr.

Domaine Grand Veneur ”Les Champauvins” Organic, 2015.
Rött vin. Beställningssortimentet.
Art nr 76800. Pris 139 kr

 

Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017.
Rött vin. Beställningssortimentet, men vinet finns också till försäljning hos ett 40-tal butiker.
Art nr 72034. Pris 109 kr.

Det nyaste vinet är Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017 som började säljas i Sverige så sent som i augusti. Det är ett välbalanserat och fylligt vin med karaktär, som redan tycks ha hittat hem hos svenskarna. Det röda vinet, som är gjort på druvor från AOP Côtes du Rhône, är veganvänligt och ekocertifierat. Druvorna är 60 procent grenache och 40 procent syrah. Alkoholhalten är 14,5 procent. Den lite högre alkoholstyrkan är vanlig i viner från området, men den balanserar väl mot syra och restsocker.

Vinet har en djupröd färg och en intensiv, kryddig och fruktig doft av hallon, björnbär, plommon och färska örter. Vinet är medelfylligt, välbalanserat, fruktigt och kryddigt. Här finns också inslag av blåbär, björnbär, sötlaktrits, peppar och örter. Avslutet är långt och elegant med en fin struktur. 

Grand Veneur Côtes du Rhône Organic Reserve, 2017 passar bra till lamm, vilt, och nötkött. Det fylliga vinet passar särskilt bra till mustiga grytor.

Vinmakaren Christophe Jaume, ett av tre syskon som numera driver Alain Jaume, är nöjd med mottagandet i Sverige. Det är anledningen till att vinhuset planerar att lansera nya viner på den svenska marknaden. Det är värt att hålla ett extra öga på det franska vinhuset Alain Jaume framöver. Under det närmaste året kommer det flera nya viner till Sverige. Några av dem presenteras i relativt små volymer som exklusiva lanseringar och som tillfälliga, mindre partier. Då gäller det att vara ute i god tid.

På vinhuset Alain Jaume vill man göra något mer än populära och lättillgängliga viner som inte kan lagras längre än tre, fyra år innan de når sin topp. Som kvalitetsproducent med världsrykte sätter man kvalitet, hantverk och tid främst. 

Med så goda förutsättningar för odling av druvor från jord och klimat har man möjlighet att framställa kraftfulla och välbalanserade viner som kan åldras länge med behag. På Alain Jaume menar man att ett vin måste vara bra när det är ungt, men att vinets verkliga storhet testas av tiden. Det är bara på det sättet man får veta vinets verkliga värde.

Prenumerera och få 6 nr direkt hem i brevlådan! 
Årsprenumeration 360 kr
Tvåårsprenumeration 620 kr
Anmäl dig här!

 

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

Förlaget VB Journalen AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

 

Kundtjänst/prenumeration:

Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se