Rabarberpaj i vackra glas

En pysslig efterrätt som kräver noggrannhet och lite tålamod.
Passa på att använda alla udda och vackra glas du har.

Rabarberpaj
ca 8 po rtione r
Rabarberkompott
200 g rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Strössel
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
100 g smör
1 dl strösocker
Marängtopping
½ vaniljstång
3 1/3 dl strösocker
1 dl vatten
5 äggvitor

Rabarberkompott: Finhacka rabarbern och lägg i en kastrull tillsammans med socker och potatismjöl. Låt koka på låg värme ca 5 minuter under försiktig omrörning.

Strössel: Smula ihop ingredienserna i en bunke med hjälp av fingertopparna. Det här blir ingen deg utan bara smulor!
Rosta smulorna på en bakplåtspappersklädd plåt i mitten av ugnen på 175° ca 15 minuter.

Marängtopping: Dela den 1/2 vaniljstången på längden.
Häll 3 dl socker, vaniljstång och vatten i en kastrull utan att röra eller vispa! Sätt kastrullen på spisen och koka upp. När vaniljsockerlagen är 110° börjar du vispa äggvitor och 1/3 dl socker till maräng i en bunke. När vaniljsockerlagen är 122°, häll sockerlagen i en tunn och jämn stråle över marängen och fortsätt vispa tills marängens temperatur sjunkit till ca 30°. Häll rabarberfyllningen i glasen upp till 3/4. Strö över smulorna. Spritsa eller klicka marängen ovanpå. Om du önskar kan du bränna av ytan med en gasbrännare.