Räkfrossa i påsk!

Det är inte bara kycklingar som kläcks såhär i påsktid. Nu kläcks även räkornas små, små ägg vilket gör att havet är fullt av räkyngel. Vid äggkläckningsperioden påverkar räkans utseende – men inte smaken!

Det är inte bara sill och lax som är populära på påskbordet. Räkan är också en favorit. På Göteborgs Fiskauktion räknar man med en försäljning på ca 24 ton i påskveckan, vilket är ovanligt mycket.

Här kommer ett gott recept på en skaldjursmix med sting från Svensk Fisk. Förbered gärna en dag i förväg för fylligare smak. Njut med ett gott bröd och en skummande påsköl.

Smakfulla helgdagar önskar vi på Vin&BarJournalen!

Frutti di mare

tapas/förrätt för 4 personer

30 skalade räkor, färska, frysta/ tinade eller i lake (väl avrunna)
8 kokta och skalade havskräftstjärtar eller insjökräftor alternativt kräftstjärtar i lake (eller öka volymen räkor)
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
1 msk honung
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk Santa Maria chilimix eller en hel färsk chili
1 msk vitvinsvinäger
2 dl mango i små bitar (finns även att köpa frysta)
2 msk hackad bladpersilja

Koka upp oljan med vitlök, chili, vinäger och honung. Låt småkoka i några minuter utan att bränna vitlöken, låt svalna. Lägg i persilja, mango och skaldjur. Låt dra några minuter och servera med ett gott bröd.