Råraka med löjrom och smetana

4 portioner

300 g skalad mandelpotatis
100 g avhängd Kalixlöjrom (eller annan god rom)
1 rödlök, finhackad
100 g smetana eller vispad crème fraiche
dillkvistar
rapsolja

Riv den skalade mandelpotatisen på den grova sidan på rivjärnet. Hetta upp rapsolja i en stekpanna (oljan bör täcka botten med någon millimeter). Stek/fritera mandelpotatisen tills rårakan fått gyllene färg, ta upp och låt rinna över ett galler eller på rikligt med hushållspapper.
Servera med Kalixlöjrom, den finhackade rödlöken och smetanan (citron passar också utmärkt till).
Garnera med dill.

Bomans dryckestips: Nils Oscar Kalas öl (varunr 1310, 18.90 kr, 33 cl) och hemkryddad snaps.

Recept från Bomans Hotel, ur Vin&BarJournalen 1 2009