Recept på lycka från Dr. Loosen

mm

Bär vi inte alla på en fördom, en förutfattad mening att vitt vin från Tyskland, särskilt från Mosel är sött, jolmigt och nästintill odrickbart. Gång på gång blir jag påmind att nej just det, det var ju länge sedan det var så. Igår blev jag återigen skriven på näsan och gomseglet när Matt Giedraitis från Dr. Loosen var på Restaurang Agnes och presenterade sina viner. Ett par röda pinot noir-viner provades också men det var framför allt rieslingresan som knockade mig. Med mineral, syra, friskhet och komplexitet som är så långt ifrån ungdomsfylla man kan tänka sig. Dessutom om man betänker vad man får för pengarna blir dessa tyska riesling-viner utomordentligt prisvärda. Inte bara att det var en smakresa både att prova vinerna allena och att prova tillsammans med mat så blev jag bjuden på en informationstripp vad Tyskland har för kapacitet.

Socker och socker
Vinerna som beskrivs nedan är halvtorra och finns på Systembolagets ordinarie eller beställningssortimentet. Kategorin halvtorr har tagits bort på Systembolaget och istället beskrivs smakupplevelsen som ”friskt och fruktigt” eller ”druvigt och blommigt” samt ”söta” om vi talar om dem med sötma. Det händer att jag noterar reaktioner på sockerhalten och dessa som beskrivs här är lite högre än genomsnittet men har samtidigt en högre fruktsyra än de flesta och ger en unik ”sötsyrlig” smaktyp. Mitt råd är att inte stirra alltför mycket på antalet gram socker per liter utan inrikta dig på vad ska vinet vara till, vilket tillfälle och framför allt om det är gott och balanserat. Det finns människor som dricker coca-cola utan att blinka som innehåller 106 gram per liter, källa är www.coca-cola.se. Så när det gäller Dr. Loosens viner bekymra dig inte om sockerhalten skulle vara över 3 gram per liter på några av deras viner. I vinerna är komplexitet, balans, struktur, syra och sötma i en välavvägd sammansättning.

Dr L Riesling 2016, nummer 7218 för 89 kronor är ett förvånansvärt friskt och syrligt vin med balansen i behåll. Det krispiga syrabettet med citrus och lime möter tropisk frukt, äpplen och persikotoner. Passar utmärkt som aperitif och är trevligt tillsammans med lite salta tilltugg.

Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2015, nummer 74103 som kostar 159 kronor i beställningssortimentet. Detta komplexa halvtorra vin bjuder på mycket tropisk frukt som stenfrukt, ananas och snäckskalsmineralitet i finstämd mix. Passar lika bra till skaldjuren som till kycklingleverpatén.

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese 2015, nummer 7203 för 119 kronor. Nyanserat vin med behaglig sötma som möter frisk syra och mineral. Lager av frukt med melon, päron, lime och citron. Passar kalvbräss med lardo liksom rätter med chiliinslag.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese Dr Loosen 2015, nummer 90475 finns just nu i en begränsad upplaga på Systembolaget. 600 flaskor lanserades 4 augusti så skynda att fynda. Elegant och komplext med vita blommor, tropisk frukt, mogna päron och fyllig citron. Detta friska halvtorra vin passar utmärkt till asiatiska smårätter eller är förträffligt att njuta på egen hand.

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2014, nummer 5364 för 125 kronor är ett mycket prisvärt sött vin. Botrytis, ädelröta har förädlat och koncentrerat druvorna och tillfört den typiska honungs och aprikostonerna. Mångfacetterat kryddigt och sötfruktigt vin som lyfter desserter som har en aning friskhet.