Rökt vitlökskräm med oxsvans och karljohanssvamp

800g oxsvans
200g karl-johansvamp
50g vitlök
½ dl mat olja
400g skalad mandelpotatis
några kvistar backtimjan
grädde och smör
salt & peppar

Rosta och koka oxsvansen tills den lossnar från benet lyft sen upp den och plocka bort ben och fett. Rök olja och vitlök på ett bleck i en vanlig fiskrök på svag värme tills den är mjuk. Mixa slät
tillsammans med oljan. Koka potatisen, värm upp grädde och backtimjan. Vispa ihop potatis och timjangrädde till en slät lös puré, smaka av med vitlöken. Sila och häll i en syfon och ställ varmt. Ugnsbaka svampen med en klick smör salt och peppar. Stek oxsvansen hårt så att den blir riktigt krispig. Servera med strimlad persilja.

Dryckesrekommendation:
Chateau Thabilk. (6406 / 90:-) En mycket god och trogen vän. Friskt, inbjudande och piggt!
Masson-Blondelet -2004 Sancerre Thauvenay (89217 / 159:-). Högklassiskt. Stramt. Kompromisslöst.

Från reportage i Vin&BarJournalen nr 2/08. Recept av Peter Eriksson, Dryckesrekommendationer av sommelieren Keneth Söderberg