Rostad Brioche med lemoncurd och färska bär

Briochebröd
Briochen ger två limpor. Ett tips från Åke är att vända skivorna snabbt på grillen. Det ger en god och lite annorlunda smak.

500 gr vetemjöl
360 gr ägg (cirka 6 st)
20 gr jäst
0,5 dl mjölk
400 gr osaltat smör (rumstempererat)
30 gr socker

Tillagning:
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Blanda jästen med mjölken i en separat bunke. Tillsätt sedan mjölkblandningen, under omrörning, i bunken med de torra ingredienserna. Blanda ned hälften av äggen. Fortsätt blanda tills degen blir fast och smidig och tillsätt resten av äggen, ett i taget. Arbeta degen i cirka tio minuter, tillsätt sedan det rumstempererade smöret.
Låt degen vila i rumstemperatur i tre timmar, ta upp och knåda den, och fördela i två smörade bakformar. Täck över degen och förvara den i kylen över natten. Ta ut degen nästa dag, låt jäsa i trettio minuter, pensla med äggula och grädda i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter.

 Lemoncurd
75 gr äggula (cirka 4 st)
125 gr socker
95 gr citronsaft
60 gr smör, rumstempererat
rivet citronskal från 1 citron

Blanda gulor, socker och citronsaft i en kastrull. Rör över svag värme tills den har tjocknat eller uppnått cirka 86 grader. Häll genom en finmaskig sil och låt svalna. Tillsätt smör och rivet citronskal.
Rosta en skiva av brödet, stryk på krämen. Arrangera sedan bär efter tillgång och smak. Söta med lite strösocker om det behövs. Garnera eventuellt med blad av ängssyra och lite mer av den goda krämen.