Sabayonnegratinerade rabarber

Den första späda rabarbern är ljuvlig. Här i en dessert med både vårlig fräschör men ändå viss tyngd. Den kan förberedas fram till sabayonnens vispning.

Kock: Bibbi Kringlund

Ingredienser

250 g rabarber
50 g smör
7,5 cl socker

Sabayonne
2 äggulor
0,5 dl socker
7,5 cl vitt vin
1 msk pressad citron
4 skivor sockerkaka, gärna med nötter

Tillagning

Skär rabarbern i 8 cm långa stavar. Klyv dem på längden i två halvor. Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme, lägg ner rabarbern med snittytan nedåt, tillsätt socker och låt både det och rabarbern smälta ner, det tar två minuter.

Skaka på pannan då och då under tillagningen, men rör inte i rabarbern. När sockret löst sig och såsen runt om fått en rosa färg är det klart.

Placera en skiva sockerkaka på ugnsfasta fat, pajform passar bra. Fördela rabarber över och såsen som sockerkakan suger i sig.

Vispa äggulor, vitt vin och socker i en tjockbottnad kastrull på låg värme eller i ett vattenbad. Det ska bli riktigt skummigt och vitaktigt i färgen.

När skummet börjar tjockna drar du kastrullen åt sidan. Fördela över rabarbern så att det täcker helt. Gratinera på grill 250° C eller med brännare.

Vintips

Njut av en ungersk tokajer som rimmar på dessertens både söta och friska toner samtidigt som den möter tyngden från kolasås och kaka.

Château Dereszla, Tokaji Aszù 5 Puttonyos, 2009 (2901). 179 kronor.
Nyanserad, mycket söt och frisk smak med inslag av fat, aprikoser, apelsin, kokos, saffran och honung.