Sake är saken du ska testa till fisk

Det finns val som känns självklara till fisk, räkor och skaldjur … och ostron. Ett vitt vin förstås. Men varför inte prova sake? Och servera den gärna sval. Denna gamla dryck har i mer än 1000 år varit en självklar del av den japanska kulturen – och kan bli ett intressant inslag i det svenska köket.

Vid framställningen av sake kan 100 olika varianter av ris användas.
Precis som man vid tillverkningen av vin talar om ”terroir” och dess betydelse för vinet spelar också jordmån samt väder och klimat en viktig roll för sakebryggningen – även för många av de olika typerna av sake kan man alltså tala om att de har sin egen ”terroir”.

Akashi-Tai bryggeriets Junmai Ginjo är en torrare sake, som passar utmärkt med sin blommighet och stråk av päron och äpple i smaken.
Akashi-Tais produktion präglas av att man både lutar sig mot sakens långa tradition samtidigt som man strävar efter att modernisera produktionen och utveckla saken. Bryggeriet var till exempel först i världen med att skapa en sake som var gjord på enbart opolerat ris. Junmai-Ginjo är tillverkat av ris som polerats till 65 procent, och det enda som tillsatts är jäst, vatten och bakteriekulturen ”koji” som bidrar till processen att omvandla risets stärkelse till jäsbart socker. Vid framställningen används enbart Yamada Nishiki-ris från provinsen Hyogo.

I Junmai-Ginjo tillsätts inte någon sprit under skapandet som sker vid tillverkningen av vissa andra typer av sake.

Junmai Ginjo

Junmai Ginjo

Junmai Ginjo
Nr 145
275 kronor