Sake, poke

Nyligen var jag på besök hos Sushikungen – en restaurang i Kungens Kurva. Jag skulle skriva om sake och prova drycken tillsammans med maten bestående av sushi och poke. Mina förväntningar var inte så högt ställda. Varför åka så långt ut, söder om söder av Stockholm, för att prova sake och sushi? Men så överraskad jag blev! Bara mottagandet av Walle gjorde att jag kände i maggropen att det här kommer bli bra. Det märks när människor brinner för och älskar det de gör – Walle är ett levande exempel på en sådan person.

Walle är i grunden en ekonom som jobbat som business controller på Svenska resegruppen under många år. En dag fanns det en ledig lokal i Kungens Kurva, bredvid ICA kvantum, med gångavstånd till hemmet och paret såg framför sig hur de skulle kunna omvandla den till en liten oas och bestämde sig för att slå till. Tanken var kanske från början inte att byta karriär. Men en liten bisyssla inom restaurangbranschen kunde vara trevligt eftersom glöden för matlagning fanns på plats.

Glöden omvandlades till eld, och efter ett år behövdes ett beslut fattas. Var det det här som Walle och hans fru Camilla skulle satsa på? Passionen och elden fanns där så det var bara att köra ansåg de. Camilla som arbetade som testanalytiker på SEB bestämde sig för att säga upp sig och blev ansvarig för administrationen medan Walle ledde arbetet på restaurangen.

Familjen bor i närheten av restaurangen där de har en egen trädgård. I villaträdgården odlar Walle många av de grönsaker och kryddor som används till matlagningen. Här kan vi snacka ekologiskt och närodlat på riktigt. Planteringen bidrar inte bara med frukt, grönt och kryddor, utan är även en plats för rekreation och återhämtning. Där kan Walle ladda sina batterier för att alltid vara på topp och sprida inspiration, glädje och kläcka nya idéer för framtida projekt.

Restaurangen har snart funnits i sju år och ingen ångrar valet de gjorde, särskilt inte alla de nöjda och återkommande gästerna, alltifrån barnfamiljer, par eller de som äter allena.

POKE – RÅ FISKSALLAD

Poke eller poke bowl är en relativt ny mattrend i Sverige, helt utan koppling till ”Pokémon Go. Ursprungligen kommer poke från Hawaii där fiskarna har tillgång till färsk rå fisk. Oftast är det lite klurigt med uttalet men det är ”po-kei” som rimmar på okej och betyder ungefär ”att skära eller dela”.

För mig var det första gången jag åt denna specialitet från Hawaii och jag blev mycket positivt överraskad. Inte bara av den tilltalande uppläggningen utan att det fanns så många olika smaker i en och samma rätt och till och med lite uppiggande hetta i. Ljummet (rött) ris med rå fisk som lax och tonfisk. Härliga och nyttiga (ekologiska) grönsaker och olika passande egengjorda dippsåser, mums.

Det var häpnadsväckande smakligt och med lite guidning från Walle förstod jag hur nyttigt det var ur alla aspekter. Mat som man blir lycklig av helt enkelt. Jag fick lära mig att rött ris är något dyrare men mycket hälsosammare än vanligt vitt. Nötig och intressant smak och mycket smakrikare än vitt ris. Vidare i ris-skolan fick jag veta att skillnaden mellan sushiris och pokeris var att sushiriset innehåller vinäger medan pokeriset inte gör det.

Tillsammans med de olika sake-dryckerna provade jag inte bara den underbara poken utan även ett dignande fat med smaskig sushi. Lax, avokado, tonfisk och bläckfisk för att nämna några. Beroendeframkallande gott och även här lärde jag mig nya saker. Exempelvis är kikkoman-sojan, som jag brukar ha hemma, är relativt smaklös jämfört med ”yamasa soy sauce” som även denna var en ny bekantskap här hos Sushikungen.

Till maten provade jag fyra varianter av sake som alla var från sake-bryggeriet Akashi-Tai:

JUNMAI GINJO

Nummer 145 för 276 kronor, 72 cl. Det är den här som är mest traditionell av de sakevarianterna som provas till maten. Kanske lite så som man tänker sig en sake. Det här är den enda som finns på Systembolaget i ordinarie sortiment.

Fyllig och torr med banan, mandarinkryddighet, mandel och russin med en aning rissötma och något bittert avslut. Passar egentligen till alla rätterna med sin all-roundiga stil.

JUNMAI GINJO SPARKLING SAKE

Den här saken är jäst på flaska och är pärlande och frisk med citronsyrlig karaktär. Päron, melon och jäst dyker upp i smakpaletten som är balanserad och publikfriande.

Lätt att tycka om och passar det mesta från aperitifen eller rakt igenom måltiden, om du frågar mig.

SHIRAUME UMESHU

Nästa spännande sake har plommon gett karaktär till drycken. Umeshu är vanligtvis tillverkad av ett destillat från restprodukterna vid saketillverkningen. Detta är istället en premiumvariant gjord på ”fin” sake.

Denna underbara sake doftar av förklarliga skäl plommon men även körsbär, torkad frukt som dadlar. Utmärkt kompanjon till de lite hetare smakerna, som såsen med habanero-chili.

GINJO YUZUSHU

Sist men inte minst kommer denna sake där yuzufrukt macereras (urlakas) för att få denna krispiga och citrusfriska dryck.

Citronzest, granatäpple, grapefrukts- och mandarinskal samsas i denna sötsyrliga och fräscha förfriskning. Passar till allt med sälta och särskilt till sojamarinerade fisk.

För mig är inte Sushikungen bara ett namn på restaurangen utan även ett bra alias för Walle som verkligen är en kung inom sitt område. Och vid närmare eftertanke är Kungens Kurva betydligt närmare än både Hawaii och Japan, så varför inte ta en upplevelseresa hit med fokus på underbar mat och dryck?

Hit återvänder jag, för vad behövs mer än sake, sushi, poke och magisk matkärlek som mättar kropp och själ.