Semester med ekobox

Rätt vin till rätt tillfälle är ett bra motto men ibland kan tilläggas att lämplig förpackning för respektive situation är bra också. Till tältsemestern, brännbollen eller på picknicken för det stora sällskapet kan en papplåda passa bättre än den ömtåliga och tunga glasflaskan. Här kommer några ekologiska boxar för somriga aktiviteter.

Mandala Sauvignon Blanc Chenin Blanc Chardonnay 2017, nummer 2042 för 209 kronor i Systembolagets ordinarie sortiment. Denna ekologiska och etiska tre-liters box från Western Cape i Sydafrika innehåller ju den roliga druvblandningen sauvignon blanc, chenin blanc och chardonnay som bara lagrats på rostfritt stål. Dessa druvor ger ett aromatiskt, fruktigt och fylligt vin. Den friska syran balanseras av gröna äpplen, gråpäron, melon, krusbär och gröna bananer. Det är mångsidigt nog att bära upp alltifrån aptitretande smårätter till den nyfångade fisken samt att bara njuta av ett glas utan tilltugg om fisken inte hugger.

Coteaux d’Aix en Provence Gassier 2016, nummer 2237 för 275 kronor i det ordinare sortimentet. Detta ekologiska vin innehåller cirka en tredjedel vardera av druvorna grenache, cinsault och syrah. Det resulterar i ett friskt saftigt och samtidigt somrigt orangerosa vin med örtiga apelsinskalstoner som ackompanjeras av vattenmelon, smultron, skogshallon och mjuka mandelnyanser. Fylligt i sitt slag som matchar både mat och prat. Vinet bär gladeligen upp både den lätta fisken liksom det passar till det grillade kycklingspettet med ratatouille.

Chilenska Adobe Cabernet Sauvignon Syrah Carmenere 2016 med nummer 6298 för 219 kronor och även denna i Systembolagets ordinarie sortiment från Valle Central. Denna ekologiska box innehåller övervägande (50%) cabernet sauvignon-druvan och det är denna druva som står för mycket av svarta vinbär, blyertspenna, lakrits, cederträ och den friska syran. Detta bärs upp av blåbär, björnbär och mogna jordgubbar. Vinet passar lika bra till grillköttet som småostarna som till spelkvällen med smått och gott vad det gäller pokermat.

Matua Sauvignon Blanc 2016, 79390 är en liten box på 1,5 liter som finns i beställningssortimentet på Systembolaget för 189 kronor från Marlborough på den norra delen av sydön på Nya Zeeland. Krispigt torr, örtig och fräsch med tydliga inslag av krusbär, fläder, svartvinbärsblad och lime. Aptitretande stil som passar lika bra som aperitif eller till fisk och skaldjur. Vinet finns även i en ekologisk flaskvariant för 105 kronor med nummer 3031. Även denna lika frasigt frisk med citrus, lime, svartvinbärsblad samt kartiga krusbär. Salivavsöndrande och smakhöjande karaktär som hjälper vilken måltid eller fest att komma igång.

Vilken fröjd eller förlustelse som dyker upp i sommarens vimmel så se till att njuta fulländat, glad sommar!