Semlor i krans

10-14 små semlor

6 dl vetemjöl
½ dl socker
1 krm salt
½ pkt jäst
50 g smör
1 ägg
2 dl ljummen mjölk

Fyllning:
200 g mandelmassa
3 dl vispgrädde

Garnera med siktat florsocker

Tillagning:
Smula ner jästen i en bunke och smält smöret. Blanda mjölken med smöret och låt degspadet bli 37 grader.
Slå det sedan över jästen under omrörning.
Tillsätt ägg, salt och socker och det mesta av mjölet och arbeta ihop degen.
Jäs den under en duk i ungefär 30 minuter.
Rulla ut till bullar och ställ dem i en krans på en plåt med bakpapper. Låt det vara några millimeter mellan varje bulle. För att få en snygg rund krans, kan du lägga en liten tallrik i mitten av den.
Jäs kransen under duk i ungefär 30 minuter. Pensla den sedan med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen, i cirka tio minuter.
Låt svalna under en duk.
Skär locket av semlorna.
Blanda mandelmassan med litet grädde innan bullarna fylls.
Vispa resten av grädden och spritsa ut den på semlorna.
Lägg på locken och sikta över florsocker.

Bibbis dryckesrekommendation
Jag vill tipsa om en modernare servering av den traditionella hetväggen. I dag när var och varannat hushåll är berikat med mjölkskummare av något vill jag föreslå skummad mjölk vid sidan om semlan. (Det går lika bra med en kastrull och visp). Brödet håller strukturen och skummet skapar en festlig inramning.
Servera en väl kyld Trosa Punsch (varunr 552), 156kr/500ml till.

Recept och dryckestips hämtat ur Vin&BarJournalen 1 2009