Smak av körsbär

Nu lanseras Cartron Kirsch – det första körsbärsdestillatet i Systembolagets fasta sortiment. I kontinentala Europa finns en stark tradition av fruktdestillat och nästan varje land har sin egen variant. I Tyskland kallas de ofta för Obstler, i Österrike Edelbrand, Palenka i Tjeckien och Slovakien, och i Frankrike Eau de Vie. Oftast dricks de rent efter maten som digestif i ett glas med kupa eller över en isbit i ett selterglass. För den lekfulle drinkmästaren är det också en spännande ingrediens i cocktails.

Körsbären till Cartron Kirsch skördas när de är fullmogna, nästan till sprickningsgränsen fulla med socker och välutvecklade smaker. Stjälkarna, eller svansarna som de kallas, sorteras bort för att undvika oönskad bitterhet. Skörden är en blandning av vilda och odlade körsbär vilket bidrar till komplexiteteten. Det är en krävande produkt och inte mindre än 10 kg körsbär går åt till en liter färdig Kirsch. Under jäsningen som pågår i 25 dagar rörs körsbären om dagligen. Destillationen sker i traditionella kopparpannor och den erfarna destilleraren avväger noga vilka delar av produkten som får vara kvar. Spriten tappas sedan upp på stora korgklädda glaskärl som kallas för demijohns för lagring. Den färdiga produkten är alltid en blandning av kirsch med olika åldrar och endast erfarenhet och ett gott smaksinne kan hitta den rätta balansen.

Den klara vätskan är närmast lysande klar och doftar, något eldigt, aromatiskt av körsbär och blommor. Smaken är ren och torr men rik och fruktig med toner av bittra och sura körsbär.

carton kirsch

Artikelnummer: 211
Pris: 299 kronor (70 cl)