SMÅRÄTT: Caponata

(4 personer)

 

Foto: Katrin Moström

4 st. schalottenlökar
1 liten, gul paprika
1 liten aubergine
4 tomater i grova bitar
2-3 sardeller, hackade
1-2 vitlökar
2 dl. majsmjöl
1 msk kapris eller kaprisbär
1 msk oregano
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk vit balsamvinäger

Sätt på ugnen på 250º eller grill. Pensla paprikan med olja, lägg i en ugnsfast form. Grilla tills den är svart i skalet på båda sidor. Strö salt över och låt paprikan svalna. Sedan går det mycket lätt att ta bort skal och kärnhus. Skär paprikan i bitar.

Skiva auberginen, dela i mindre bitar. Salta dessa och lägg auberginen i ett durkslag, under press. Låt vätskan dra ur i ca ½ timme. Vänd auberginen i majsmjöl, stek i panna tills den fått fin färg. Låt torka av på ett hushållspapper.

Skala löken, sautera i en rostfri gryta tills den är glansig tillsammans med sardellerna. Strö över socker och vinäger låt löken få färg.

Tillsätt tomaterna, låt vätskan koka in. Kontrollera med en sticka att löken är mjuk och genomkokt, tillsätt annars mer vatten och koka tills det är klart.

Vänd försiktigt ner aubergine och paprika. Krydda med oregano, kapris, vitlök, peppar och ev. salt.

 
Från reportage i Vin&BarJournalen nr 3/07. Recept från Bibbi Nilsson.