SMÅRÄTT: Grillad fisk

med västerbottendipp, dinkel och ruccola
(4 personer el. 8 bitar)

 

250g marulk, havskatt eller annan vit fast fisk
1 kruka ruccola
1 dl hel dinkel eller matkorn
salt och peppar
olivolja

2 äggulor
2 tsk Dijonsenap
1-2 st sardeller, grovt hackade

Foto: Katrin Moström

1 vitlöksklyfta, grovt hackade
35 g/1/2 dl Västerbottensost, riven el. i bitar
1-2 tsk kapris
3/4 dl olivolja
3/4 dl matolja
Saften från ½-1citron
1 msk vatten
salt och peppar

Grillad fisk
Koka dinkel eller matkorn enligt anvisningar på paketet. Obs! dinkel kräver blötläggning över natten. Låt svalna.

Skär fisken i kuber á 30g, pensla tunt med olivolja.

Grilla eller stek i panna på spisen tills fisken fått fin färg.

Blanda ruccola och dinkelkärnor, servera med västerbottendipp.

Västerbottendipp
Blanda äggulor, ost, vitlök, sardeller, kapris och senap i matberedaren. Droppa i oljan under ständig omröring.

Tillsätt citronsaft. Späd med vatten till lagom konsistens, ungefär lika tjock som crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar.

Denna dressing är en variant på den numer klassiska Ceasardressingen. Satsen är stor och räcker till 8-10 personer, då det kan vara svårt att göra mindre sats i matberedaren. Dressingen håller ca 10 dagar i kylskåp och är mycket användbar.

 
Från reportage i Vin&BarJournalen nr 3/07. Recept från Bibbi Nilsson.