SMÅRÄTT: Helstekt ankbröst med rabarbertarte

(4 personer)

1 litet ankbröst ca 200g
200 g rabarber
2 st. schalottenlökar
1 platta smördeg
40 g smör
2 msk muscovadosocker
Salt och peppar
Lagrad balsamicovinäger

Foto: Katrin Moström

Snitta ankans feta sida. Stek bröstet med den feta sidan ner, utan fett tills anksvålen smält ner och blivit krispig.

Sätt in köttet i 125º ugn, stek till
innertemp är 58º. Låt vila 15 minuter innan ni skär bröstet i skivor.

Ta fram en avlång sockerkaksform (1,5 l) till tarten. Täck botten med ett smörpapper, låt det gå upp på kanten en bit. Fördela smöret i botten på formen, strö över sockret.

Skär rabarbern i stavar lika breda som sockerkaksformen. Täck botten med rabarbern. Hacka schalottenlöken, strö över rabarbern.

Kavla ut smördegsplattan till ett lock, lägg det över rabarbern, nagga.

Gräddda tarten 175º 25-30 min. Smördegslocket ska ha fått vacker färg.

Låt tarten svalna innan ni vänder upp och ner på kakan och drar bort pappret. Skär i snygga bitar, servera med ankbröstet ovanpå tillsammans med en lagrad balsamvinäger.

 
Från reportage i Vin&BarJournalen nr 3/07. Recept från Bibbi Nilsson.