SMÅRÄTT: Spenat och fetaostrullar

(4 personer el. 12 bitar)

 

200g fetaost
50 g riven edamerost
1 äggula
100 g fillodeg
75g hel bladspenat, fryst
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Mosa fetaosten med en trägaffel eller med fingrarna, blanda ner den rivna edamern, äggulan, krydda med svartpeppar.

Foto: Katrin Moström

Tina spenaten, krama ur vätskan ordentligt. Krydda med salt.

Skär arken med fillodeg i rektanglar, ca 10x20cm. Pensla några ark åt gången med olivolja. Förvara resterande fillodeg under en fuktig handduk, degen torkar annars mycket snabbt.

Fördela spenat och fetaost i en sträng, över den korta sidan. Vik in kanterna så inte osten flyter ut under gräddning, rulla ihop ganska löst, till en rulle och lägg i en ugnsfast form.

Fram till hit går det bra att förbereda och styckfrysa på smörpapper, eller förvara i kylen under plastfilm om rullarna skall ätas samma dag. Ta fram dem några minuter innan de ska in i ugnen.

Innan servering: Pensla rullarna runt om med olivolja, grädda i 200º ca 8-10 min eller tills de fått fin färg.

 
Från reportage i Vin&BarJournalen nr 3/07. Recept från Bibbi Nilsson.