Smått och gott

Sommaren är här och även om det är kul att fira storskaligt kan det ibland passa bättre med små flaskor. Som till den lilla picknicken, ett glas på stranden eller om olika personer i sällskapet har skilda önskemål på dryck. Här kommer några av mina favoriter i halvflaskor och några finns även i helflaskor för den som så önskar.

Först ut är ett vin från Sydafrika, Allesverloren Shiraz 2014, 29002 som kostar 65 kronor i det ordinarie sortimentet på Systembolaget. Vinet finns även i helflaska för 109 kronor. Namnet betyder allt är förlorat. Enligt legenden fick gården sitt namn 1704 då den forna ägaren kom tillbaka från Stellenbosch och fann bostadshuset nedbrunnet och att boskapen var stulen. Trots det sorgliga namnet har vin producerats här sedan 1800-talet och familjen Malan har framgångsrikt lyckats göra vin här i cirka 140 år. Detta är ett fruktigt men samtidigt rustikt vin där plommon, björnbär och svarta vinbär möter kaffe, peppar och en aning anis. Vinet är lika bra till den baconlindade fläskfilén som till den grillade högrevsburgaren.

Nästa vin är en nyhet på Systembolaget från och med den 1 juni i Systembolagets ordinarie sortiment. Sancerre Domaine des Vieux Pruiners 2016, 5494 för 89 kronor för en halvflaska. Vinet kommer från Loiredalen i Frankrike och druvan är sauvignon blanc. Frisk och fruktig karaktär med doft av citron, ananas och snäckskals-mineral. Aromatisk i stilen med svartvinbärsblad, nässlor och krusbär. Lika god som aperitif som till de lätta fiskrätterna, skaldjuren eller till den friska och syrliga getosten. I sommarnumret av Vin&Bar står mer att läsa om nyheterna som släpps den 1 juni på Systembolaget.

Sist men inte minst eller snarare lika liten är M de Minuty Rosé 2016, 2590 för 63 kronor i det ordinarie sortimentet. Finns även i en normalstor butelj för 119 kronor och även denna på Systembolagets hylla. Detta franska ursprungstypiska vin från Provence levererar somrig friskhet med röda vinbär, citrus, smultron och blodgrapefrukt i en örtig och torr stil. Kombinera med allt från den citronstekta kycklingen, pastasalladen eller till den grillade fisken. Tillägger gärna att vinet är lika njutbart allena i solnedgången.