Snaps till midsommar

Nubbe och sill är lika viktigt till midsommar som stång och lekfulla danser. Midsommardagen firades ursprungligen under Johannes Döparens dag som infaller den 24 juni, och i och med detta firades midsommarafton den 23 juni. 1953 anpassades firandet så att det skulle passa arbetsveckan bättre och aftonen är numera rörlig och infaller på en fredag mellan den 19 – 25 juni. Att helgen inträder runt samma tid som sommarsolståndet med långa ljusa nätter, som i år är onsdagen den 21 juni, har säkert bidragit till ordentligt firande av olika karaktär både före och under kristen tid. Enligt sägen ska sju sorters blommor läggas under kudden men här tipsar jag om sju snapsar.


Snälleröds ekologiska snapsar
, nummer 184 är fem små flaskor á fem centiliter för 130 kronor. De som ingår i den naturfärgade papperskartongen är:

Brännmästarens Akvavit, här balanseras kummin och fänkål med anis. Sherrytoner lyfter fram sötman och gifter sig med både matjessill eller skärgårdssill. Detta är en favorit till det mesta inom svensk husmanskost.

Bokhållarens Akvavit är en kryddig snaps som toppas av aromatisk apelsin med anis, fänkål och kummin i bakgrunden. Fin matchning till både smakrik sill eller strömmingsmackan.

Mäskdrängens Akvavit med doft av anis, citronzest och kummin. Ren och lättsam med frisk och torr karaktär. Passar likväl till sill som färskpotatis med dill.

Herr Berntsons Besk bjuder på tydlig malörtsbeska. Det är få saker som får min hud att knottra sig så som malört. Den ingår i fempacket och även om den för mig är mer eller mindre odrickbar finns det många som uppskattar malörtsbrännvin. Det sägs ju dessutom vara bra för magen, så det kan vara värt att offra sig.

Jungfruns Brännvin är fruktig och lättsam i karaktären med citrus, koriander och kummin. Örtiga inslag bär upp både sill-tallrik och smörgåsbord. En av de snapsar som jag uppskattar allra mest i det ekologiska paketet. Den passar till många olika maträtter men framför allt är den god även i egen hög majestät.


Lundasnaps
nummer 86648 är en ekologisk snaps som är framtagen till Lunds Universitets 350-årsjubileum. Den är kryddad med bland annat humle, fläder och havtorn. I doften finns friska citrustoner som möter kryddig grapefrukt, örter, gräs och blomstrande fläderblommor. Passar bra till mild sill som har en aning sötma.

Om sommaren hade varit något mer framskriden skulle jag föreslå att krydda din egen Hirkum Pirkum, som är en snaps kryddad av knopparna från Äkta Johannesört. Det skulle ju passa bra nu när Johannes Döparens födelse firas, men det får bli längre fram. Istället slår jag ett slag för att göra snaps av fläderblommor som blommar nu. Var noga med att plocka fläder, Sambucas Nigra och inte de giftiga sorterna druvfläder eller sommar-fläder. Häll på en flaska Brännvin Special eller motsvarande över 7 klasar blommor och en tesked råsocker och låt dra i tre till fyra dagar. Känns det alltför tidskrävande går det bra att köpa Hallands Fläder, nummer 7 på Systembolaget för 145 kronor. Frisk och fruktig doft från de aromatiska vita blommorna med sin somriga karaktär. Om den inte drickes till de lätta sillarna så drick den som en aperitif med mycket is. Eller gör en somrig drink med flädersnaps, lite koncentrerad flädersaft, vätska från lite riven ingefära, limesaft, ginger ale, is och limeskivor. Somrigare än så kan det knappast bli.

Glad midsommar!