Sommar, grill och vin

Få saker i livet är härligare än njutbar mat och dryck, allra helst i goda vänners lag. För att inte tala om hur bra livet känns om det dessutom är semester, kan man dessutom addera chansen till grill är ju lyckan total. Sommaren är grillårstiden nummer ett. Det spelar egentligen ingen roll vad som läggs på det heta gallret men det väcker någon djupt rotad instinkt av överlevnadslycka. De rökiga dofterna som sprids från en grill i grannskapet kan få vem som helst att dregla. Här kommer några tips på olika viner som passar till den rostade maten.

Vi startar med ett nytt vitt vin som lanserades på Systembolaget den 1 juni i år. Det är Climbing Chardonnay 2016, nummer 2094 som har priset 109 kronor. Vinet kommer från Cumulus Wines i Orange, New South Wales i sydöstra Australien och är gjort till 100% av druvan chardonnay. Det för att vara Australien kalla klimatet och att druvorna odlats 600 meter över havet ger ett friskt vin med mineraltoner från den vulkaniska kalkstensjorden. Vinet har jäst på rostfria ståltankar och lagrats 4 månader på franska ekfat vilket ger den typiska karaktären av nötter, frukt från tropikerna och smör. I detta fall är det med elegans och finstämdhet som eken tar plats. Fräscha citrus och mineraltoner ges fritt spelrum och ramas in av de tropiska frukterna som ananas, mango och papaya. Detta friska, eleganta och fylliga vin bär upp den grillade feta fisken på ett behagfullt vis.

Nummer två är ett vin från USA och Kalifornien, 7 Deadly Zins 2014, nummer 6690 för 149 kronor. Druvorna är huvudsakligen zinfandel med en gnutta av petite sirah och petit verdot. Vinet bjuder på en frikostig och mörkfruktig karaktär med plommon, björnbär och skogshallon. Här finns kryddor från de rostade ekfaten med kaffe och vanilj. Avslutningen har en rökig prägel som matchar en av de vanligaste grillrätterna, hamburgaren väl. Om inte kolgrill används går det bra att förstärka de rökiga tonerna i köttfärsen med lite rökessens så att en extra stark smakbrygga byggs till vinet.

Och vad är en sommar utan rosévin? Nu förflyttar vi oss till Europa och Italien, närmare bestämt till Toscana och Barone Ricasoli. Albia Rosé 2016, nummer 2248 och kostar 89 kronor. I detta vin ingår druvorna sangiovese 80% och merlot 20%. Druvorna macereras i ungefär sex timmar innan skalen avskiljs från druvmusten och ger en ljust rosa ton. Jäsningen varar 25 – 30 dagar innan lagringen sker på rostfritt stål i tre månader. Resultatet blir ett fräscht och bärigt vin med röda vinbär, hallon och smultron i en mycket citrusfrisk, torr och matvänlig stil. På grillen passar det lika bra med kyckling, fisk som havskräftor.

Njut av grillsommaren!